Протестът на Хаас беше отхвърлен, резултатите от Гран При на САЩ остават

След повече от 24 часа размишляване стюардите на Гран При на САЩ отхвърлиха молбата на отбора на Хаас за преразглеждане на резултатите от състезанието в Остин. Искането на американския тим се базираше на неговото мнение, че в хода на състезанието Серхио Перес, Ланс Строл, Алекс Албон и Логан Сарджънт много кратно са скъсили пистата на завой №6, но не са били наказани.

За да се стигне до преразглеждане на резултатите Хаас трябваше да предостави „нови и съществени доказателства, които не са били на разположение на отбора и стюардите по време на състезанието“. Като такива Хаас посочи онборд кадрите от колите на Перес, Строл, Албон и Сарджънт.

Отделно тимът предостави в писмен вид и извадка от срещата на шефовете на отбора с ФИА, която се е провела в Мексико. На нея от ФИА са признали, че следеното на границите на пистата на шестия завой в САЩ не е бил най-коректното.

С тези доказателства обаче Хаас не успя да покрие високата летва, която е поставена от правилника и поради тази причина искането за преразглеждане на резултатите бе отхвърлено.

Като аргументи за своето решение стюардите посочват факта, че онборд кадрите не са ново доказателства, тъй като те са на разположение на всички (отбори и стюарди) в реално време. Отделно те обясняват, че използването на онборд кадри не е точен метод за следенето на границите на трасето във всеки завой на всяка обиколка от страна на даден автомобил.

Обичайният метод това да се прави е чрез фискираните камери за наблюдение, които са разположение на всяка писта. В случая обаче тази, която е била на завой №6 в Остин не е била позиционирана по най-правилния начин и от нея не се е виждал целият завой, което прави невъзможно да се прецени дали има нарушения, или не.

Поради всички тези причини искането на Хаас бе отхвърлено и резултатите от Гран При на САЩ остават непроменени. Така Перес запазва четвъртото си място, Строл – седмото, Албон – деветото, а Сарджънт – десетото. За Нико Хюлкенберг пък остава 11-та позиция в състезанието.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Сподели