Британският премиер обеща независим регулатор, който да следи как се управляват футболните клубове

По време на речта си пред крал Чарлз Трети британският премиер Риши Сунак потвърди плановете за създаване на независим регулаторен орган, който да следи за правилното управление на футболните клубове в Англия. Независимият футболен регулатор (IREF) ще има правото да проследява финансовите потоци към клубовете, както и други финансови дейности, които могат да бъдат чувствителни за тях. 

„През последните години видяхме колко крехка може да бъде футболната пирамида в Англия. Затова ще предложим законодателство, което да защити бъдещето на футболните клубове и общностите, свързани с тях. В последните години видяхме колапса на ФК Бъри, неуспешния опит за създаване на Суперлига, както и опустошителното въздействие на коронавируса върху футбола. По тази причина е необходимо да поемем повече отговорност пред феновете“, заяви Сунак. 

Независимият регулатор ще следи клубовете в петте най-високи нива на футбола в Англия при мъжете, като ще прилага лицензионна система. С новите правила ще се гарантира по-голяма роля на феновете в управлението на любимите им клубове. Освен това ще се завишат изискванията към бизнесмените, които искат да станат собственици на отбори. Ще се забрани и присъединяванео към нелицензирани лиги. 

Речта на Сунак беше приета радостно от неправителствената организация „Fair Game“, която от дълги години се бори за подобряване на процеса на управление на клубовете. От „Fair Game“ нарекоха речта „исторически момент за футбола“. В 19 от последните 23 сезона във Висшата лига сумарните финансови отчети на клубовете са показали загуби преди облагането с данъци.

Последвайте канала ни в


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages

Сподели