Предприемач попари с данни за родното производство

Във фабриката за консерви в Пловдив посрещат с твърдението, че родното производство на плодове е намаляло 6 пъти. Затова сега фабриките за сладка, мармалади и конфитюри са принудени да внасят суровина от чужбина.

„В България вече над 80% от плодовете се внасят от чужбина. За съжаление, при зеленчуците положението е почти същото, което нас ни прави зависими от външни фактори. Например плодове се внасят основно от Гърция, от Турция се внасят основно зеленчуци, от Македония и Сърбия също се внасят плодове и зеленчуци, от Сърбя“, заяви пред NOVA пловдивският предприемач Стойко Кировски, който е и председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.

Скок обаче в цената на консервите няма да има, обещава браншът, въпреки че поскъпването на бурканите е със 100%, а на капачките с 60.

„Просто пазарът не може да го понесе. Иначе нашите разходи не са намалели, напротив. Ние увеличихме заплатите, цената на суровините много се увеличи, което означава, че още можем да увеличим цените, но не бива“, допълни той.

Сподели