Рилски спортист изплува след тежката серия

Отборът на Рилски спортист прекъсна негативната си серия от три поредни загуби в Националната баскетболна лига. Възпитаниците на Любомир Киров се наложиха трудно над Берое с крайното 86:82 (22:24, 23:13, 20:30, 21:15) в среща от петия кръг на първенството. Мачът бе изключително равностоен, като самоковци достигнаха до успеха в последните секунди от срещата. 

Така Рилео постигна втория си успех за сезона в първенството и заема шестото място във временното класиране с баланс от 2-3, какъвто е и този на Берое, който остава на седмата позиция.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Мачът започна спокойно с чести смени на водачеството в началото, като след три минути резултатът бе равен при 7:7, след като Васил Попов блесна с пет бързи точки за домакините. Даръл Дейвис обаче му отговаряше от другата страна, като звездата на старозагорци вече бе 2/2 от далечно разстояние, а неговият тим поведе с четири точки при 9:13. Рилецо обаче не остана дълго време назад, защото момчетата на Любо Киров сътвориха серия на своя ръка и след една бърза атака Джоузеф Лоусън донесе преднина на Рилски при 17:15 към края на първата четвърт. Мирослав Васов също се включи силно от пейката с две точки за 19:15 в полза на домакините, което предизвика таймаут за Берое. След прекъсването момчетата на Никола Василев отново успяха да поведат след тройки на Даръл Дейвис и Карлос Пепин, като така „зелените“ изскочиха напред при 22:24 след края на откриващия период.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Вторият период започна с доста повече нарушения от традиционното в мача досега. Двата тима продължаваха да се движат много близко в резултата, като нови две точки на Пепин направиха резултата 26:26 – така американецът се превърна в първия играч с двуцифрен актив в мача със своите 10 точки. Натрупаха се и доста грешки от двете страни, но Пепин бе безгрешен и реализира още една тройка за 26:29 в полза на Берое. Двата отбора продължаваха да трупат грешки и нарушения във втората част, а старозагори поддържаха крехкия си аванс при 31:33 в своя полза в средата на четвъртината. Стрелбата от далечно разстояние бе най-големият коз на двата отбора, като Мирослав Васов отбеляза четвъртата тройка на самоковци от осем опита, докато Берое бе 7/11 от тази зона до този момент. Едно нападение по-късно Васов отново бе точен от 45-градусовия ъгъл, за да върне паритета на таблото при 37:37. В самия край на втория период бе отсъдено неспортсменско нарушение на Антун Маричевич срещу Джоузеф Лоусън, като така самокови имаха възможност да се отскубнат напред преди голямата почивка. Именно и това се случи, след като Лоусън реализира четири точки в една атака, а след това Деян Карамфилов слаломира през защитата на съперника за 45:37 в полза на Рилски спортист на полувремето.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Рилео достигна до първата си двуцифрена преднина на старта на третата част при 47:37, но две поредни тройки на Михаил Комбаков осуетиха поне за кратко плановете на самоковци и Берое остана близо до своя съперник при 49:43. Невероятната серия на Комбаков продължи с третата му последователна тройка от началото на периода и така старозагорци дишаха във врата на своя опонент при 52:48. Комбаков отбеляза 11-ата си точка за второто полувреме, но след това Рилски отново дръпна след тройка на Александър Янев и кош на Мирослав Васов за 59:51. Все пак мачът далеч не беше приключил, защото Берое отново догони Рилецо и дистанцията бе скъсена до само три точки при 61:58, при което Любомир Киров поиска прекъсване. Рециталът на Комбаков обаче продължи независимо от всичко – 18 точки за бившия младежки национал само в третата част и по този начин дистанията падна до само точка при 65:64 в полза на домакините. До края на периода се стигна и до пълен обрат в резултата, след като Карлос Пепин донесе двуточков аванс на Берое при 65:67 преди старта на заключителната четвърт.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Пепин отново блесна с изява в офанзивен план, за да донесе преднина от четири точки на Берое, но след това Рилски спортист си върна водачеството чрез серия, продължена от тройка на Алекс Симеонов за 72:69 в полза на домакините. Берое отново не намери начин да застраши коша на Рилски спортист, а от другата страна Чавдар Костов и Васил Попов увеличиха аванса на своя тим до осем точки при 77:69. Старозагорци обаче не бяха готови да се предадат, защото Комбаков отново беше точен от далечна дистанция, като впоследствие Берое намали изоставането си до три точки при 80:77 в оставащи по-малко от пет минути до финалната сирена. Ключов момент в последната част бе неспортсменско нарушение на Деян Карамфилов срещу Пепин, като крилото вкара един от двата си фала за 80:78, но след това тимът допусна грешка при притежанието си. Пепин пък продължи мисията си с още две поредни блестящи изяви за 80:82 в полза на Берое с оставащи по-малко от три минути до кряа на редовното време. Мирослав Васов изравни, а Джоузеф Лоусън изведе Рилски напред с две точки при 84:82 с оставащи точно 60 секунди до края на последната четвърт. Пепин и Дейвис пропуснаха от тройката за старозагорци, а след това Лоусън бе фаулиран след късно отсъждане на реферите. Американецът отново не сбърка и така Рилски записа победата.

Джоузеф Лоусън поведе колоната за победителите с 22 точки. Чавдар Костов прибави 16 точки, Мирослав Васов допринесе с 15 точки, а Алекс Симеонов (5 борби) и Александър Янев нанизаха по 10 точки.

Карлос Пепин се превърна в топреализатор за Берое с 29 точки и 5 борби. Михаил Комбаков завърши с 21 точки и 5 борби, като вкара 18 от тях в третата четвърт, Даръл Дейвис наниза 15 точки, а Антун Маричевич постигна 11 и 8 борби.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

РИЛСКИ СПОРТИСТ: Деян Карамфилов, Васил Попов, Чавдар Костов, Александър Янев, Джоузеф Лоусън

БЕРОЕ: Михаил Комбаков, Дарин Иванов, Даръл Дейвис, Карлос Пепин, Антун Маричевич

Последвайте канала ни в

Сподели