Темпото на Макс е лоша новина за съперниците му

Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен излезе начело в първия завой на спринта в Сао Пауло вчера и остана на първото място до финала, като нямаше проблем да контролира темпото на колоната и да не допусне да бъде догонен от Ландо Норис с Макларън.

А темпото на Макс между 2-та и последната 24-а обиколка се оказа изключително постоянно и непостижимо за преследвачите му. Изключваме първия тур със старта от място и битката за позиции в първите два завоя, но веднага след това, от 2-я нататък Макс записа на два пъти 1:14.5 минути за обиколки, след което до финала въртеше обиколки с времена между 1:14.7 и 1:15.4 минути. С това темпо се оказа, че износването на задните гуми не е сериозен проблем за RB19.

Норис поддържаше визуален контакт с Макс, но така и не го настигна, за да го атакува. Средно, времената на Норис бяха за 1:15.2 минути за обиколка, което е с около 0,1 секунда по-бавно, а в края на спринта темпото на Ландо леко се влоши.

Днес Норис стартира едва шести и ако успее да си пробие път до второто място, за да върви с темпото на Верстапен, то Макс вече ще е натрупал сериозен аванс пред колоната.

Другите тимове се оказаха назад – средното темпо на Шарл Леклер вчера беше 1:16,2 минути за обиколка, но пък с него болидът на Ферари не износва гумите. Сходно е и темпото на Мерцедес, но на Джордж Ръсел, а Хамилтън постигна 1:16.5 минути, като накрая времената му се влошиха до 1:18.4 заради проблемите с гумите. Ръсел също сериозно влоши времената си в края на спринта.

Пилотите на Астън Мартин показаха вчера темпо, близко до това на Леклер, Ръсел и Хамилтън, но при много по-малко износване на гумите. А това означава, че дори и Макс да се откъсне напред, то зад него ни чака супер оспорвана битка между няколко пилоти с изравнени възможности.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Сподели