Израел за първи път в историята пренесе войната в Космоса като свали ракети извън атмосферата

В безпрецедентна военна операция израелските отбранителни системи успяха да прихванат няколко балистични ракети, изстреляни от Йемен. По-интересното е, че те са унищожени извън атмосферата на планетата над Червено море.

Това е първият път в историята, когато бойни действия се провеждат извън земната атмосфера, което се счита за много значимо събитие, тъй като преди това, ако се извършваха прехващания, те се извършваха директно при подход към целите.

Технологии

Прехващането на ракетите е извършено с помощта на високотехнологични системи за противоракетна отбрана, способни да работят в условия на близкия космос. Това събитие поставя нов крайъгълен камък в развитието на военната технология.

За момента не се съобщават подробности в тази връзка, но по-рано хусите, които се опитаха да ударят Израел с балистични ракети, обявиха готовност да нанесат много по-масивни и мощни удари. Това от своя страна може да се превърне в сериозен проблем за израелската система за противоракетна отбрана.

Удар

Военното крило на палестинската групировка „Хамас“ Из ад-Дин ал-Касам съобщи, че нейни бойци са атакували израелски танк с четири артилерийски снаряда Yassin 105. Резултатът – танкът е унищожен в резултат.

Атаката срещу танка по време на ожесточени сблъсъци и размяна на удари между палестинските фракции и израелските въоръжени сили. Боеприпасите Yasin 105 са тандемни гранатомети, предназначени за поразяване на силно защитени бронирани превозни средства, в конкретния случай танкове.

Военните анализатори отбелязват, че всеки ден израелската армия губи 1-2 танка Merkava, което говори за много сериозни проблеми с тези бойни машини, чиито загуби вече възлизат на около 50 единици.

Сподели