SR-91 „Aurora“: Хиперзвуковият шпионски самолет на САЩ, който официално не съществува

Според слуховете SR-91 „Aurora“ е разработен през 80-те или 90-те години на миналия век и се предполага, че е хиперзвуков, таен, височинен самолет за наблюдение и разузнаване на САЩ, като е способен да лети със скорост 6 Mach (7408 км/ч).

Смята се, че SR-91 „Aurora“ e разработен, за да замени остарелия SR-71 „Blackbird“.

Според мнозина, той е разработен от Skunk Works на Lockheed, сега Lockheed Advanced Development Company, като американски официални лица никога не са потвърждавали или отричали официално съществуването му.

Мит ли е SR-91?

Някои интересни откъси от информация може наистина да изглеждат като потвърждение за съществуването на SR-91. Една от малкото „официални“, както съобщава Defense Aviation е доклад на британското министерство на отбраната от 2006 година, в който се споменават „приоритетните планове“ на американските военни за производство на „връхзвуков самолет“, който да може да лети със скорости от 4900 до 7400 км/ч. Освен това обаче няма преки доказателства за истинското състояние на проекта.

Освен оксъдна информация като тази, други доказателства биха могли да включват преки наблюдения на „Aurora“. Най-известното наблюдение на този самолет е през август 1989 година, когато инженерът по проучване на нефтени находища Крис Гибсън забелязва триъгълен самолет над Северно море.

Освен това, от началото на 90-те години на миналия век има съобщения за „небесни трусове“, чути над Лос Анджелис. Смята се, че те идват от секретната Зона 51 в пустинята Невада и биха могли да послужат като допълнително доказателство за някакъв нов високотехнологичен секретен проект в процес на разработка.

Друго интересно доказателство би могло да бъде предполагаемото счупване на официалния рекорд за скорост във въздуха от SR-71 „Blackbird“ на 6 март 1990 година. Самолетът е официално пенсиониран в края на 90-те години на миналия век.

Големи изпълнители на отбранителни продукти, като Lockheed Martin намекнаха за съществуването, или поне за активни проучвания на нови самолети, по-бързи от SR-71 още през тази година. Един от най-ярките примери за това е така нареченият „Darkstar“, който беше „представен“ през март тази година.

Възможно ли е това да е по-пряко доказателство за съществуването на митичната „Aurora“?

Както отбелязва Defence Aviation, проектирането на нов самолет изисква огромни разходи, нови съоръжения и секретност. През последните години съоръжението в Зона 51 е претърпяло огромно разширение с нови сгради, по-дълги писти и други нови свързани съоръжения. Това се разглежда като „червен флаг“, че там се работи по нещо голямо като „Aurora“ или друго.

Истина или измислица?

И така, съществува ли SR-91 „Aurora“? Вие сами трябва да прецените.

Сподели