Украинци опитаха да избягат в Румъния с надуваеми пояси

В Закарпатието са задържани жители на Сумска област и Кировоградска област, които искали да преплуват река Тиса на надуваеми пояси и да избягат от Украйна, съобщиха от Държавната гранична служба в Украйна.

Мъжете са открити на 100 метра от държавната граница, движейки се към реката с надуваеми плувни халки в ръце.

Заедно с мъжете граничарите са задържали и две непълнолетни момчета на 15 и 16 години, които срещу награда ескортирали укриващите се до реката. Тийнейджърите разказаха, че срещу 100 долара се съгласили да ги заведат до река Тиса и да им посочат посоката към Румъния.

За такова транспортиране през границата украинците трябвало да платят на организатора на схемата 5 хиляди долара и 3,5 хиляди долара. Отбелязва се, че самоличността на организатора вече е установена, а фактът на престъплението е съобщен в полицията.

Мъже на военна възраст системно се опитват да избягат от Украйна през река Тиса. Подобен опит за бягство обаче не винаги завършва положително. Така по данни на Държавната гранична служба на 24 февруари 2022 г. са регистрирани 19 случая на смърт на мъже, които са се опитали да преплуват река Тиса и да избягат в Унгария и Румъния.

 

Сподели