Брокери признаха кои са най-търсените жилища, този каприз вече е ежедневие

Лъскавата фасада на новите жилищни сгради привлича купувачите. Все повече хора предпочитат новото строителство именно заради добрия външен вид на сградата и общите части. Но за най-взискателните купувачи това вече не е достатъчно, коментираха брокери на имоти, пише „Труд“.

Все повече инвеститори обмислят нови решения в жилищното строителство, като например инсталирането на соларни панели и внедряването на други решения, които биха ограничили разходите на клиентите.

Все повече хора при избор на имот се интересуват какви нови технологии са използвани в строителството. Заради високите сметки за отопление и осветление енергийната ефективност и качеството на строителството вече са от съществено значение при покупката на жилище, казват брокери.

Младите и образовани хора все по-често гледат архитектурния проект на сградата, обяснителната записка, вложените материали, както и дограмата. Интересуват се дали дограмата е 5- или 7-камерна, дали е с троен стъклопакет. Всички тези характеристики на имота са от съществено значение за цената му и за бъдещите сметки за отопление.

По-добрата енергийна ефективност е една от причините хората да избират жилища ново строителство вместо стари панелни апартаменти. Повечето хора предпочитат да купят по-качествено ново строителство на по-висока цена вместо да придобият панелно жилище и да дават допълнителни пари, за да му поставят изолация.

При покупка на жилище в нова сграда няма да се налага да се прави основен ремонт на банята нито пък в близките години съседите от входа ще събират пари за ремонт на покрива или асансьора. Докато при покупката на жилище в стар панелен блок новодомецът трябва да е готов за такива разходи.

На пазара има повишено търсене на имоти и повече огледи именно заради желанието на хората да живеят в по-голям и по-хубав дом. Хората с добри доходи не се интересуват от лихви и от повишени разходи за издръжка.

Те просто искат да осигурят по-добър дом за семейството си. Същевременно заради поскъпването на строителните материали и цената на труда, поскъпват и жилищата. Но това не оказва съществено влияние върху сериозните купувачи.

На пазара на имоти търсенето е по-голямо от предлагането, което е сред причините за високите цени. Хората искат да купят имот не само за да осигурят по-високо качество на живот на семейството си, а и да предпазят парите си от високата инфлация.

Хората усещат, че спестяванията им в банките се топят заради ниските лихви по депозитите и затова търсят най-сигурно убежище за наличните средства. Такава сигурност им дава покупката на жилище в голям град. Докато търсенето в големите градове е по-голямо от предлагането, цените ще продължават да растат, категорични са брокерите на имоти.

Предпочитат напълно завършени апартаменти

Все повече хора предпочитат да купят напълно завършени апартаменти, разказаха брокери на имоти. Причината за това е, че така виждат крайната цена на имота. Ако изберат апартамент, в който стените трябва да бъдат шпакловани, на пода да бъде поставена настилка, а банята не е довършена, купувачите няма как да знаят предварително каква ще бъде крайната цена.

Освен това при покупка на напълно завършен имот новите собственици спестяват много време, като не се занимават с майстори. Самите строителни предприемачи също предпочитат да продават напълно готови жилища, защото взимат за тях по-висока цена. В резултат сделките с имоти на етап “в строеж” намаляват, казват някои брокери.

Много купувачи дори предпочитат да купят обзаведен апартамент. Ако той е професионално обзаведен, наличните мебели и кухненски уреди вдигат цената на имота, а плюсът за купувачите е, че могат направо да се нанесат в него. Но ако обзавеждането е старо, може да се окаже минус за цената на жилището, защото новите собственици ще трябва да изхвърлят всичко ненужно, преди да подредят дома според своите предпочитания.

Сподели