На живо: Григор Димитров – Даниил Медведев 3:1

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров играе срещу световния номер 3 Даниил Медведев в мач от втория кръг на “Мастърс”-а в Париж.

Първи сет

Гришо започна с безкомпромисен начален удар и взе подаването си на нула, без да трябва да се въвлича в дълги разигравания. Медведев направи две непредизвикани грешки на своя сервис-гейм, а българинът сбърка два пъти в търсене на уинъри и не можа да осъществи убедителен пробив. В първото дълго разиграване от основната линия обаче Димитров издържа и вкара гейма в дюс. Поредната порция подсечени бекхенди и търпеливи отигравания на Григор му издействаха брейк-бол, а двойна грешка на Медведев означаваше пробив – 2:0.

Гришо спечели продължителна размяна и зад свой сервис, като надхитри съперника на мрежата и реализира бекхенд-уинър. Два безответни начални удара и сервис-мрежа означаваха втори пореден гейм на нула за топ ракетата ни – 3:0 и 13:3 спечелени точки до момента.

Димитров направи отличен ретур-уинър за 0-15, а съперникът му отговори с форхенд-уинър по обратния диагонал – 15-15. Българинът беше разтегнат максимално по ширината на корта и все пак само сантиметър го раздели от минаващ бекхенд-уинър. Руснакът все пак си взе подаването и намали изоставането на 3:1.

Гришо изживява “дежа вю” във френската столица спрямо предишната надпревара във Виена, защото пак трябваше в първи кръг да се справи с 22-рия в световната ранглиста Лоренцо Музети в самото начало. Въпреки моментен спад в края на втория сет, българинът наложи преимущество с по-голямата си класа и отново елиминира италианеца, а “за награда” пак трябва да срещне Медведев още на толкова ранен етап.

Във Виена руснакът осъществи обрат в три сета, като късен пробив в третата част се оказа решаващ. Това беше шестата му победа от осем мача срещу Димитров, който последно го надви на “Мастърс”-а в Индиън Уелс в края на 2021 година.

От десетте си предишни участия в Париж Гришо има само едно отпадане във втори кръг – в дебюта си през 2012-та. Жребият обаче сега изобщо не беше благосклонен към него, както се случва прекалено често през настоящия сезон – топ ракетата ни постоянно трябваше да играе преди четвъртфиналите срещу Новак Джокович, Карлос Алкарас, Александър Зверев, а сега и два поредни пъти с Медведев.

Неслучайно 10 от 20-те поражения на Григор този сезон са допуснати от съперници в топ 10 на световната ранглиста. Все пак той записа и престижни победи над противници от такъв ранг като Хуберт Хуркач, Тейлър Фриц, Франсис Тиафо, Холгер Руне и Алкарас.

Въпреки това за всички вече е ясно, че българинът се наслаждава на най-силната си година от 2017-а насам, макар да не можа да спечели титла. Той беше най-близо да го направи в Женева, но загуби финала от Николас Джари, а иначе още четири пъти се класира на полуфинали.

Медведев пък миналата седмица загуби драматичен 3-часов финал във Виена от Яник Синер и продължи тенденцията да не успява да защитава титлите си от предходна година.

Последвайте канала ни в

Сподели