Ковид ще ни се стори песен пред това, което са открили учените

Потенциалната заплаха от бъдещи пандемии, причинени от вируси, живеещи в дивата природа, е неотложен проблем. Сред 1,6 милиона вируса, които живеят в бозайници и птици, значителен брой могат да навлязат в човешката популация чрез взаимодействия между хора и диви животни.

Въпреки че е трудно да се предвиди точното време и характер на бъдещи огнища, въз основа на исторически и скорошни данни е установено, че някои семейства вируси принадлежат към групата с повишен риск, пише The Atlantic.

По-специално, грипните вируси, коронавирусите и парамиксовирусите са от най-голямо безпокойство за вирусолозите поради тяхното респираторно предаване и предишни огнища.

В новата история грипът и коронавирусите демонстрираха пандемичния си потенциал с няколко огнища. Грипните вируси са причинили четири пандемии от 1918 г. насам и продължават да циркулират сезонно, а през последните две десетилетия са възникнали три големи епидемии от коронавирус: SARS през 2002 г., MERS през 2012 г. и SARS-CoV-2 от 2019 г. насам, уточнява Glasnews.bg.

Парамиксовирусите, въпреки че не причиняват наскоро признати пандемии, представляват значителна заплаха поради високата си преносимост и широк кръг гостоприемници, подобно на грипните вируси и коронавирусите. Сред тях морбили е може би най-преносимият човешки вирус, а други парамиксовируси като Hendra и Nipah са причинили фатални епидемии при животни и хора от 90-те години на миналия век.

Въпреки потенциала си, парамиксовирусите имат определени ограничения в сравнение с грипните вируси и коронавирусите. Тяхната генетична стабилност ги прави по-малко склонни към бърза адаптация и улеснява разработването на ефективни ваксини, както в случая с морбили. Генетичната стабилност обаче не гарантира намалена заплаха, тъй като са изследвани само част от съществуващите парамиксовируси, оставяйки огромна неизследвана територия, гъмжаща от потенциални опасности.

В момента се полагат усилия за изследване и намаляване на риска, свързан с парамиксовирусите. Организации като Световната здравна организация и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс дадоха приоритет на изследването и разработването на антивирусни лекарства срещу парамиксовируси. Въпреки това, в сравнение с обширните изследвания на грипа и коронавирусите, парамиксовирусите остават относително недостатъчно проучени, което подчертава необходимостта от засилено наблюдение и изследвания, за да се подготвим за възможни бъдещи огнища.

Постоянната заплаха от пандемии изисква проактивен подход за разбиране и намаляване на рисковете, свързани с вирусите, живеещи в дивата природа, особено в региони, където взаимодействието между хора и животни е обичайно. Въпреки че точният източник на следващата пандемия остава непредвидим, значението на осигуряването на готовност и провеждането на текущи изследвания за минимизиране на потенциалното въздействие върху глобалното обществено здраве е безспорно.

Сподели