Израел съобщи за ожесточени боеве в Газа

Израелските въоръжени сили съобщиха, че военните им водят „ожесточен ръкопашен бой“ в Газа на фона на сухопътната им офанзива срещу „Хамас“, предаде ДПА.

„Стотици обекти, принадлежащи на кървавата терористична организация „Хамас“, бяха атакувани чрез „координирани въздушни и сухопътни удари“, заяви днес говорителят на израелската армия Даниел Хагари. В този момент нашите войници се сражават на бойното поле, водят ожесточени боеве и елиминират терористи, каза още Хагари.

„През следващите седмици от всички нас ще се изисква устойчивост и търпение“, добави той.

Военното крило на „Хамас“ пък заяви, че е взело на прицел „два бронирани автомобила“ с противотанкови снаряди и че неговите бойци са „унищожили“ израелски сили, като са им устроили засада в сграда в северната част на територията.

На няколко места около град Газа се водят сражения. 

Според Бригадите „Изедин ал Касам“, военното крило на палестинското ислямистко движение, което контролира Газа, бойците му са атакували четири военни машини на израелската армия южно от град Газа.

В северните околности на града танк и булдозер са били атакувани с две противотанкови ракети, като израелска военна техника е била обстрелвана и на други места в същия сектор.

В добавка към това израелски пехотинци, охраняващи зоната на граничния пункт с Югоизточна Газа „Керем Шалом“, са били подложени на минометен обстрел, заяви „Хамас“.

Междувременно УНИЦЕФ съобщи, че досега в Газа са били убити 3450 деца. „Газа се превърна в гробище за деца“, заяви днес в Женева говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър. 

По данни на хуманитарните агенции на ООН в Газа са свършили питейната вода, храната, горивото и лекарствата. Според ООН всеки ден е необходимо да се доставят поне 100 камиона помощи, за да се осигурят основните нужди на 2,2 милиона души, които живеят в ивицата Газа.

Автоколона от 26 камиона, превозващи спешно необходима хуманитарна помощ, е пристигнала в Газа снощи, съобщи Палестинският Червен полумесец. Той обаче добави, че все още не е разрешено да се внася гориво. С това общият брой на камионите, влезли в Газа от началото на войната между Израел и „Хамас“, достигна 144, посочва ДПА.

Преди началото на войната в палестинската територия влизаха средно по 500 камиона дневно. По информация от Израел 80 камиона с помощи са готови за проверки преди влизане в ивицата Газа днес.

Сподели