Потънал преди 130 години параход е намерен цял и невредим на дъното на езеро СНИМКИ

Кораб, изчезнал по време на буря преди 128 години, е намерен почти непокътнат на дъното на езерото, пише Glasnews.bg.

1500 лв. Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.com

Автори на неочакваното откритие са режисьорите Ивон Дребърт и Зак Мелник, които са снимали документален филм за инвазивните миди квага. Тези мекотели се придържат към потънали кораби и свалени самолети на дъното на Големите езера в Северна Америка. 

Режисьорите са открили потъналия параход „Африка“, който е превозвал въглища от Охайо до Онтарио и е потънал във водите на езерото Хурон по време на снежна буря през октомври 1895 г. Според съобщенията 11 членове на екипажа не са успели да видят нищо поради трудни метеорологични условия.

Корабът е построен през 1873 г., мястото на инцидента му все още не може да бъде открито.

Според Дреберт в деня, когато е направена неочакваната находка, изследователската работа вече е била към края си, но все пак са решили да проверят дъното, тъй като подводният дрон е забелязал нещо повече от просто купчина камъни на дълбочина 85 метра.

„Виждаме много миди и това е, което обикновено намираме на дъното. Но тогава забелязахме сянка в далечината“, обяснява изследователят в интервю за журналисти.

При по-внимателно разглеждане се оказва, че това е мястото на корабокрушение, а потъналия кораб е в отлично състояние, въпреки факта, че е покрит с миди.

„Ние се приближавахме все повече и повече, мъглата постепенно се разсея и се появи кораб. Беше невероятно“, казва авторът на изследването.

Мелник добавя, че мястото на инцидента е открито без допълнително осветление.

Морските археолози Патрик Фокнър и Скарлет Джанунас са били консултирани за идентификация. Една от уликите, че това е потъналия параход „Африка“, е неговият размер. Дължина — 45,4 метра, ширина — 7,9 метра и височина — 3,8.

В документалния филм All Too Clear, който ще бъде пуснат в началото на 2024 г., Дреберт и Мелник говорят за въздействието на инвазивните видове върху най-голямата сладководна система.

Сподели