Два мандата кмет на Ботевград, две проверки на антикорупционната комисия

Когато преди 8 години Иван Гавалюгов се кандидатира за кмет на Ботевград, той има развиващ се бизнес. Притежава няколко фирми, сред които е Атлантис Нет ООД със съдружници Румен Бонев и Тихомир Найденов. Компанията доставя кабелна телевизия и интернет в Ботевград. Кабелите ѝ висят по стълбовете из целия град.

Атлантис Нет от своя страна влиза в съдружие с Интерсат ООД-Мездра със собственици Румен Бонев и Мирослав Захариев – общата им фирма е Атлантис САТ ООД-Мездра.

Гавалюгов се кандидатира за кмет през 2015 г. срещу действащия кмет Георги Георгиев, с когото са в открит конфликт, включително заради висящите кабели на интернет доставчика. Георгиев е изкарал три последователни мандата, но малко преди изборите за четвърти е станал клиент на прокуратурата за продажба на общински имоти на занижени цени. Бързо губи подкрепа – и политическа, и обществена. Почти анекдотично бизнесменът Гавалюгов е кандидат на ГДБОП – не на службата за борба с организираната престъпност, а на местното Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет.

Бизнесменът се позиционира като антипод на стария кмет. Печели изборите. Съдружникът му Тихомир Найденов става общински съветник от ГДБОП.

Както изисква законът, кметът прекратява участието си във фирми и прехвърля своите дялове на жената с която живее, Стефка Славова. Към днешна дата тя участва в 5 фирми с бившите съдружници на кмета и има едно ЕТ.

Гавалюгов печели и следващите избори през 2019 г., вече като кандидат на партия МИР. Тя излъчва най-голямата група от 13 съветници в 29-членния Общински съвет, от който зависят почти всички важни решения за общината, най-вече как ще се харчи общинският бюджет. Найденов пак е общински съветник, от ПП МИР.

През тези 8 години бизнесът на бившите съдружници на кмета процъфтява.

Още в началото на ерата „Гавалюгов“ Община Ботевград сключва договор за предоставяне на комуникационна услуга с Атлантис Нет и договор за медийно отразяване в Кабелна телевизия Ботевград със СД Бонев и съдружие. Ако близостта между политика и медии може да предизвика национален обществен дебат, близостта между регионална медия и общинска власт не впечатлява никого в общината.

В същото време Фирма ЛКС ООД, представлявано от Мирослав Захариев (съдружник в Атлантис САТ), започва да печели почти всички обществени поръчки, възложени от общината. Кметът сключва с фирмата 16 договора на обща стойност 10 768 737, 34 лева с ДДС. Повечето от тези обществени поръчки са идентични и могат да бъдат оформени като една обща. Разбити на части обаче минават по облекчена процедура за възлагане по ЗОП и процедурата не подлежи на обжалване.

Договорите на ЛКС ООД са предимно за ремонти на настилки, тротоари, подмяна на водопроводи, алеи. Случайно или не те попадат на територии, където има узаконена подземна кабелна мрежа на ТОП ТВ ГРУП ООД, която от 2008 г. е собственост на Бонев, Гавалюгов и Найденов. (След 2015 г. дяловете на кмета са собственост на Стефка Славова.)

Дали при ремонтите, извършвани за сметка на общината, се поставят оптичните кабели за интернет услугите на фирмата Атлантис Нет и при какви условия не е много трудно да се провери. Наскоро Найденов пише в социалните мрежи, че фирмата вече разполага с изцяло оптична мрежа.

Заради Атлантис Нет Гавалюгов привлича и вниманието на КПКОНПИ (Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество). През 2019 г. антикорупционната комисия установява, че кметът е в конфликт на интереси, тъй като е издал заповед за отмяна на актове на предишния кмет за незаконно поставяне на кабелната мрежа на интернет доставчика. Става дума за висящите кабели по електрическите стълбове.

Решението на КПКОНПИ е потвърдено от Върховния административен съд и влиза в сила в края на 2019 г. Според закона Общинската избирателна комисия трябва да отстрани кмета от длъжност, но това не се случва.

През 2020 г., кметът става за втори път обект на антикорупционната комисия, след като е подписал изменение на Подробния устройствен план – План за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) за терен, чийто собственик и инвеститор е Балкан Истейтс консулт РД ООД. Парцелът е отреден за жилищно строителство, обществено-обслужващи дейности, обекти за развлечения, магазини и офиси и е установена нова устройствена зона с голяма височина. Съдружници във фирмата са Славова, Найденов и Бонев. А сградата е добила местна известност като „Хотела на кмета“.

При подобен казус бе отстранен предсрочно кметът на община Септември, подписал ПУП за имот на фирма на майка си. Проверката на антикорупционната комисия за подписа под ПУП-а за „Хотела на кмета“ продължава да тече повече.

Дали има и връзка между „Хотела на кмета“ в центъра на Ботевград, както и на сградите на бившия му съдружник Тихомир Найденов в София и на другия му бивш съдружник – Румен Бонев в Ботевград с общо с 16-те общински обществени поръчки за улични ремонти е отделен въпрос, на който кметът трябва да отговори.

 

 

006.RS-172-17-006_23.01.2019 by Blitz bg on Scribd

Сподели