Тежък удар за френски технологичен гигант, стъпил на родния пазар

Акциите на френския технологичен гигант Atos, който присъства в България със свои офиси, поевтиняха в понеделник с до 12%. Причината са публикации във вестниците Le Parisien и Les Echos, според които някои депутати от Националното събрание на Франция призовават за национализирането на закъсалата компания.

Според съобщенията, двама депутати – Оливие Марлеи от консервативната партия „Републиканците“ и социалистът Филип Брюн – са внесли поправки в закона за бюджета на Франция за 2024 г. за частично държавно придобиване на Atos, като се позовават на опасения за националната сигурност, пише economic.bg.

Този ход оказа отрицателно въздействие върху търговската стойност на акциите в понеделник, съобщи Reuters. През последните две години компанията се обезцени с почти 80%.

Междувременно тя е в процес на продажба на губещото си звено за аутсорсинг – Tech Foundations. Преди седмица стана ясно, че очакванията за финализиране на сделката се преместват от четвъртото тримесечие на 2023 г. към второто на 2024 г.

Кандидат-купувач е чешкият милиардер Даниел Кретински, който е готов да плати 2 млрд. евро за аутсорсинг бизнеса на Atos. От сумата обаче за компанията ще останат едва 100 млн. евро – останалите 1.9 млрд. евро ще послужат за погасяване на дълговете на звеното.

По-рано компанията заяви, че ще се преименува на Eviden след преобразуването, като това ще засегне и българските ѝ операции.

Atos е добре позната тук. Миналата година тя разшири присъствието си с откриването на свой глобален център за киберсигурност. Още преди това обаче в дружествата ѝ в България вече работеха над 1500 души. Те вече са преименувани на „Евиден България“ ЕООД и „Евиден Глобал Деливъри Център“ ЕООД.

Френският гигант е и компанията, която произведе и достави на България суперкомпютъра Discoverer, който заработи в „София Тех Парк“ преди две години.

Сподели