Заплатите зациклиха: Кошмарни данни за възнагражденията ни

Повече от половината работодатели у нас през тази година са повишили заплатите с до 10%, сочи последното изследване за пазара на труда.

Ако сте от „щастливата половина“ и не сте го усетили, то е, защото инфлацията е изяла парите ви в аванс. За справка – стартирахме 2023 с годишна инфлация от 16.7%, а към месец септември показателят е 6.3%,пише Marica.bg.  

А лошата новина е, че пазарът на труда зацикля. Миналата година ръстът в заплатите е бил доста по-осезаем – 14-15% средно. Очертава се като тенденция работодателите да планират и занапред ръст на възнагражденията с около 10 на сто, посочват от изследователската компания. 

Да, има известно успокояване на пазара, което е добре за работодателите и не толкова за служителите, коментира бранд мениджърът в агенцията за подбор на персонал HRS Живо Николчин.

Според него причината е, че има лек ръст на безработицата, което дава свободен ресурс при избора на кадри. Данните на НСИ сочат, че към второто тримесечие на годината коефициентът на безработица е 4.7%.

А има ли избор, работодателите няма защо да се надцакват със заплати. Другата причина все още е невидима за голяма част от българското общество.

Но за икономика като нашата, неразривно свързана с европейската, е от ключово значение започналата криза там да не се прехвърли и у нас.

Има много предприятия, подизпълнители на германски компании например, които вече се налага да преструктурират дейността си на местно ниво и да освобождават персонал. 

Бетонирани на шесто място 

Години наред област Пловдив диша праха на много други региони по заплати, нищо че се води „индустриалното сърце на България“. Всеобща тайна е, че в производството заплатите съвсем не са суперпривлекателни.

И в момента има позиции, действително на ниско ниво, където трудовото възнаграждение е от порядъка на 1000 лева чисто, посочва Живо Николчин. Но има и такива, където е двойно повече.

Областта е на шесто място сред останалите 28. Официалните данни сочат, че средната брутна месечна работна заплата в област Пловдив за април 2023 г. е 1706 лв., за май ​- 1660 лв., а за юни – 1662 лева.

През второто тримесечие на годината средната месечна работна заплата се увеличава спрямо първото тримесечие на 2023 г. с едва 4.4%, като става 1676 лева.

Като се извадят от тази сума осигуровките обаче, излиза, че средно в джоба на работещите в Пловдивско влизат малко над 1300 лева. 230 лева са само удръжките за осигуровки.

Най-богатите са на изчезване 

Както в Пловдив, така и в България най-високоплатените служители са в сектора на информационните и комуникационни технологии (ИКТ). В областта средната заплата на такива специалисти през второто тримесечие се е качила до 4146 лева, или над два пъти повече, отколкото е средното трудово възнаграждение. И за тези хора обаче има лоша новина.

Все повече се усеща спадът в търсенето на IT​ специалисти и това се дължи на навлизането на изкуствения интелект, дава личното си мнение HR мениджърът. Колкото и да не ни се иска, той ще промени пазара драстично.

IT секторът се чувства заплашен и от идеите на министъра на финансите Асен Василев да вдигне максималния осигурителен доход. По думите на браншовите организации, ако това се случи, ще направи сектора неконкурентоспособен и не толкова привлекателен за инвеститори. Което пък ще намали и търсенето на кадри, и заплащането на труда им.

Инженерите обаче са винаги на мода 

Сред най-търсените кадри си остават инженерите. Ориентировъчно те се подписват под фишове с месечни заплати от по 3-4 хиляди лева. За такива специалисти големите компании „правят пътека“ до университетите, за да наемат едва ли не от студентската скамейка и да си „отгледат“ сами кадрите. Като в този сектор никога не става въпрос за безплатен летен стаж или трупане на опит без пари. 

Другите кадри, които напоследък са много на мода и някои производствени компании се принуждават да държат години наред и пенсионери, са специфичните в производството. Машинен оператор например може да си докара до 3500 лева бруто, а опитен заварчик – около 3200 лева.

Какви са офертите

Преглед на офертите за вакантни работни места в специализираните платформи и сайтове показва, че има труд и за жълти стотинки, и за много хилядарки.

Например продавач-консултант в магазин за дрехи втора употреба се търси срещу 1400-1500 лева бруто. До 1500 лева може да сложи в джоба си шофьор-снабдител или пък барман в непретенциозно заведение. На между 2000 и 2400 лева месечно може да разчита специалист, чиято работа е да фактурира стоки и услуги.   

Има ли риск откъм Стара Загора

Когато миньори и енергетици се бунтуваха шумно срещу програмата за затваряне на въглищните централи в Стара Загора, синдикални лидери видяха в това добра почва да всеят малко смут и в Пловдив.

Те смятат, че без централите в района хората ще останат трайно без препитание и ще мигрират към други области, в частност към Пловдив. Според Живо Николчин една такава хипотеза не е невъзможна, но не е и много реалистична.

Повечето миньори от онзи регион са на възраст и те трудно биха мигрирали към други области. Младите хора пък отдавна избягват такъв тип работа, смята той. 

Сподели