Глобите във Формула 1 скочиха до 1 милион евро

ФИА повиши максималния размер на глобите, които могат да бъдат налагани на пилотите във Формула 1 – от 250 000 на 1 милион евро. Промяната в Международния спортен кодекс беше одобрена вчера от Световния моторспорт съвет на ФИА в Женева.

В другите дисциплини под шапката на ФИА също има увеличение на глобите – в ралитата максималният им размер е вече 750 000 евро, като същото важи и за рали-рейдовете, Световния шампионат за издръжливост, Световния раликрос шампионат и Формула Е. В другите шампионати на ФИА, трофеи и купи максималните глоби станаха 500 000 евро.

Финансовите санкции от ФИА се налагат не само на пилоти, но и на отбори, организатори, промоутъри и т.н. Последният пример е свързан с организатора на Гран При на Австралия във Формула 1, където на трасето излязоха зрители преди края на надпреварата. Допълнително се затягат санкциите и за “неразрешено използване на пиротехнически изделия”, като в този случай основно става въпрос за димките, които феновете на Макс Верстапен обичат да хвърлят на пистата по време на състезателните уикенд във Формула 1.

Снимки: Gettyimages

Сподели