Кого ще подкрепи Макс в конфликта в Ред Бул?

Доктор Хелмут Марко и Кристиан Хорнър побързаха да отрекат, че в Ред Бул върви борба за власт, но пък и двамата реагираха подозрително бързо на информацията на Лучано Бурти, че в края на тази седмица Марко вече може да не е част от Ред Бул.

Досега обаче в този властови пъзел неясна остава ролята на трикратния вече световен шампион във Формула 1 Макс Верстапен, най-малкото защото неговата подкрепа ще е важна за всеки един от двата лагера.

Хорнър и доктор Марко години наред работеха заедно и успяваха да поддържат паритета вътре в отбора, но след смъртта на Дитрих Матешиц влиянието на Марко сериозно намаля и като че ли Хорнър получава все по-сериозна подкрепа от страна на Оливър Минцлаф, човекът, който отговаря за спорта и инвестициите на Ред Бул.

Доктор Марко опроверга твърдението, че има конфликт, но спомена, че има опити за „промяна баланса на властта” в отбора.

Бившият пилот и настоящ тв анализатор Ралф Шумахер е сигурен чия страна ще вземе Макс, ако му се наложи да избира.

„Истината е в това, че Верстапен няма да се съгласи с евентуалното уволнение на Марко – обясни Шумахер. – Ако въпросът се постави ребром и трябва да избира, но Макс ще предпочете раздялата с Хорнър.”

Шумахер припомни и историята на Ред Бул във Формула 1.

„Точно Марко беше човекът, който избра Хорнър за шеф на тима, още преди Ред Бул да дебютира във Формула 1 – допълни Ралф. – И след това Марко винаги е бил вътрешна опозиция на Хорнър.”

Също така, Ралф не смята, че позициите на доктор Марко в Ред Бул са отслабнали след смъртта на Дитрих Матешиц.

„Спомнете си, че в Ред Бул се отказаха да продадат Алфа Таури, защото такова беше решението на Марко – допълни Шумахер. – По същото време Хорнър говореше, че тимът трябва да получава по-голяма подкрепа от Ред Бул. Според мен, Хорнър имаше предвид да увеличи своето влияние и дори сам да купи Алфа Таури. Планът му беше да постигне определени успехи с Алфа Таури и след това да продаде отбора. Но големите шефове на Ред Бул не одобриха тази идея.”

Снимки: Gettyimages

Сподели