Нетаняху свика военния кабинет, закани се да…

Израелският премиер Бенямин Нетаняху свика за първи път т. нар. военен кабинет на страната, съставен заедно с опозицията по-рано тази седмица. По думите му националното единение изпраща ясно послание у дома и в чужбина.

Срещата на кабинета започна с минута мълчание в памет на 1300-е израелци, убити при мащабната атака на Хамас. 

„Хамас смяташе, че ще се разпаднем. Ще унищожим Хамас“, заяви премиерът.  

Той също така подчерта, че извънредният кабинет „работи денонощно като един екип и единен фронт“.

Нетаняху отбеляза, че е успял лично да разговаря с военните на фронтовата линия.

Почна се! Нетаняху отиде на границата с Газа и обяви началото на… ВИДЕО

Междувременно сирените за въздушна тревога се задействаха в Тел Авив, след като през изминалото денонощие Хамас продължи да обстрелва Израел с ракети. По данни на израелската армия 190 активисти на екстремисткото движение Хамас са задържани от 7 октомври насам. 

Израелските отбранителни сили отново бяха обстрелвани и от територията на Ливан. 

„Получено е съобщение, че срещу израелските войски е изстрелян противотанков снаряд от границата с Ливан“, съобщиха от пресслужбата на ЦАХАЛ.

По данни на ливанския телевизионен канал Al Jadeed, членове на въоръженото крило на Хизбула са стреляли по патрул на израелските отбранителни сили до селището Манара на границата с Ливан. Уточнява се, че бойците са изстреляли противотанкова ракета по бронирана машина на ЦАХАЛ.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен ще посети отново Израел утре, само пет дни след предишната си визита и в края на най-голямата си обиколка на Близкия изток, с която се опитва да предотврати разширяване на конфликта. Говорител на Държавния департамент съобщи, че Блинкен ще проведе още консултации с израелските управляващи. 

 

Сподели