Лъч надежда! Нов прозорец за евакуация на юг в Газа

Хиляди палестинци продължават да бягат от северната част на Газа преди очакваната израелска сухопътна офанзива.

В последната си актуализация за евакуация, говорител на израелските отбранителни сили каза, че цивилните, които все още са в северната част на Газа, трябва да се придвижат на юг между 10:00 и 13:00 часа местно време.

Посочва се един-единствен маршрут, минаващ от Бейт Ханун към Хан Юнис.

Едновременно с това говорителят на израелската армия Джонатан Конрикус заяви тази сутрин, че „Хамас“ продължава активно да възпрепятства гражданите да напуснат северните части в посока юг.

По думите му, екстремистката групировка „абсолютно не цени човешкия живот“ и показа снимка на два автомобила на „Хамас“, които блокират колона с автомобили на бежанци.

Вчера бе съобщено и за атака на такава колона, при която има загинали, включително и деца. На този етап няма информация, която може да бъде достоверна, кой точно е атакувал колоната.

През последните дни израелската армия няколко пъти промени часовете и маршрутите за евакуация. Първият прозорец за 24 часа изтече вчера и се появи очакване наземната операция да започне тази нощ.

Повече от сто обекта са атакувани тази нощ от армията, съобщи CNN на фона на очаквания старт на сухопътната операция на Израел в Газа.

С удар от изтребители е ликвидиран Билал Ал-Кедру, командир на на едно от специалните подразделения на Хамас – Нухба,извършило терористичната атака на пограничния кибуц Нирим.

ООН тази сутрин заяви, че водата се е превърнала във „въпрос на живот и смърт“ за жителите на Газа.

В палестинския анклав почти няма източници на питейна вода, инсталациите за обезсоляване не осигуряват подходящо качество, а по-голямата част от водата за двумилионното население на ивицата се доставя от Израел – след нападението на „Хамас“ преди седмица обаче бе наложена пълна бокада.

Сподели