Телата на ликвидирани терористи разкриха пъкления план на „Хамас“ за Израел

Екстремистите на „Хамас“ може да са планирали смъртоносната си атака в Южен Израел повече от година предварително, според документи, показани от „Скай нюз“. Твърди се, че осем страници с гриф „Строго секретно“ са открити върху телата на бойци в зоната на бойните действия.

Твърди се, че документите, написани на арабски, са били открити от израекски войници и екипи за спешна помощ и че датират от октомври 2022 година, а това означава, че плановете са били разработени поне 12 месеца преди атаките. 

„Скай нюз“ показа превод, от който става ясно, че бойците на „Хамас“ са планирали да нападнат цивилно население и да вземат заложници. 

Документите са били показани на експерти по „Хамас“, които са заявили, че въпреки че е трудно да потвърдят със сигурност на 100 процента автентичността им, те по всяка вероятност са истински. 

В тях по-коткретно става дума за нападение срещу кибуца Мефалсим, близо до Газа. Този план обаче не бе успешен, тъй като терористите бяха отблъснати от местните сили за сигурност и според наличните информации никой в кибуца не е бил убит. 

Предположението, че плановете на „Хамас“ може да са били в напреднал стадий през октомври миналата година, беше описано като „много сериозен“ провал на израелското разузнаване. 

Джо Трузман, анализатор във Фондацията за отбрана и демокрации Long War Journal, каза за „Скай нюз“, че „с броя на замесените въоръжени групировки е трудно да се каже как израелското разузнаване е пропуснало всичко това“. Според него Израел е очаквал подобна атака от „Хизбула“ на север, но не и от палестински групи в Газа.

Отново позовавайки се на документи, извлечени от мъртвите бойци, NBC News съобщава, че екстремистите на Хамас умишлено са се насочили към по-младото население при своята бойна акция срещу Израел.

Според документите, Хамас съзнателно е атакувал начални училища и младежки център в израелския кибуц Кфар Саад, с цел да елиминира „колкото е възможно повече хора“, като същевременно се вземат заложници.

Преди това друг доклад разкри, че цивилните в кибуца са били целта от самото начало на военното нахлуване на палестинските екстремисти.

Войници на Израелските отбранителни сили (IDF) по време на целенасочени операции в ивицата Газа откриха телата на няколко израелци, отвлечени преди това от движението Хамас, съобщи вестник „Аарец“.

Армията е извършила редица локални нападения в ивицата Газа през последните 24 часа. В тях са участвали пехота и бронирана техника. Целта на тези операции беше да се събере информация за заложници, държани от Хамас.

Говорител на IDF обясни, че военните също са „унищожили инфраструктурата на терористите, както и са елиминирали бойните групи, с които са се сблъскали“.

Армията нанася удари в Газа от няколко дни в отговор на атака на Хамас срещу Южен Израел. Освен това се смята, че военните се готвят за мащабна сухопътна операция в ивицата Газа.

Часове преди това израелската армия потвърди, че минимум 120 заложници се държат от Хамас в ивицата Газа. Това беше първото официално потвърждение от страна на армията за броя на заложниците, взети от Хамас. До този момент, предимно медии, а не официални лица, пишеха за около 150 заложници.

След като във вторник Хамас обяви, че в отговор на всеки „удар без предупреждение“ от Израел, ще екзекутира по един израелски заложник, радикалната групировка съобщи, че 13 заложници са загинали по време на израелските удари през последното денонощие. Според Хамас сред тях има и чуждестранни граждани.

Сподели