Синоптикът Янков с голяма изненада за местния вот, България става приемник на …

Циганско лято ще настъпи у нас след Димитровден – 26 октомври, и ще се настани трайно в дните около местните избори, когато ще има много слънце и приятни температури. Това прогнозира пред „Труд“ метеорологът Петър Янков.

Той обаче предупреди, че първо седмицата, която предстои, ще донесе рязко застудяване и живакът ще падне с поне 10 градуса. Чакат се дъждове, а над 2000 м и сняг.

“Събота и неделя ще бъдат последните дни с летни температури, в Сандански и Русе ще достигат до 30-31 градуса. От неделя следобед започва заоблачаване – в понеделник и вторник температурите ще се понижат, ще валят дъждове – при 3-4 градуса в планините ще вали и сняг.

В масивите от западните райони – Рила и Западна Стара планина на 2000 м ще вали мокър сняг”, прогнозира Петър Янков.

По думите му, България се очертава през следващата седмица да бъде приемник на много бързи циклони, които се зареждат над Адриатическо море, и ще преминават през страната.

“Дневните температури, които ще се отбележат във вторник и сряда, ще стигат до 10-15 градуса. А от четвъртък ще се повишават и до края на седмицата ще останат между 17-23 градуса, но валежите ще са често явление”, посочи метеорологът.

Прогнозата сочи още, че октомври ще се задържи по-сух и с температури близки до средните, за разлика от септември, който бе обявен за най-топлия в метеорологичната история на Европа и света (виж карето).

В края на месеца обаче, около Димитровден (26 октомври) се очаква нова порция по-топло време, която ще донесе и циганското лято у нас. След валежните периоди около 20 октомври, следват дни с много слънце. Сутрин ще е студено, с мъгли, но около обед-следобед ще се радваме на приятно есенно време.

Симеон Матев, доктор по климатология, “Климатека”: Септември е най-топлият от 28 г. в България

Данни от станциите

Средната температура на въздуха през септември 2023 г. в глобален план е била с 0,93 °C по-висока спрямо новия климатологичен период (1991 – 2020 г.) и месецът е бил с 1,13 °C по-топъл от предишния климатологичен период 1981 – 2010 г., според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S). Тези стойности поставят септември 2023 г. на първо място в класацията за най-топъл девети месец от годината.

Нещо повече – разликата с втория в тази класация септември 2020 г. е рекордно голяма – повече от половин градус. Това отбелязва в свой анализ за “Климатека” Симеон Матев, доктор по климатология, към СУ.

В България септември 2023 г. е бил значително по-топъл, спрямо нормата за периода 1991 – 2020 г. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции, с най-големи стойности на аномалията над 3 °C са много райони на централните източни части на Северна България, както и в централните части на Западна.

С най-малко отклонение от нормата са високите части на планините, крайните северозападни райони Южното Черноморие.

Според месечната аномалия, септември 2023 г. е най-топлият за последните 28 години у нас.

Смяна на времето

Мърдаме часовника с час назад

В последната неделя на октомври ще се наложи за пореден път да преминем към зимното часово време. Това означава, че ще върнем часовниците с час назад в нощта срещу изборите на 29 октомври. Още през септември 2018 г.

Европейската комисия предложи да се преустанови смяната на шестмесечното време през 2021 г., след като 84% от европейците гласуваха в полза на премахването на тази система. След това обаче въпросът бе оставане за решаване от всяка държава членка и така остава отворен у нас.

Сподели