Странна практика на българските фирми, а милионите седят и ги чакат

Европейската комисия редовно организира финансирането на редица програми на европейски ниво, където обаче българските компании не са активни в сравнение с фирмите от съседните държави. 

Това каза Радослав Ризов – Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, Министерство на иновациите и растежа, по време на националната конференция за малък и среден бизнес SMART GROWTH, която се прави, по инициатива на списание BGLOBAL. БТА е медиен партньор на събитието.

ЕК прави редовно подобни пулове за финансиране, като например по програмата „Хоризонт Европа“, уточни той. Българските компании могат да влизат в консорциуми с други компании от европейски държави, за да повишат своя опит и възможности за участие, каза Ризов.

Заделени милиони

Тази година в ОП „Иновации и конкурентоспособност“ за България са заделени малко над 730 милиона евро и още 460 млн. евро за развитие на кръговата икономика. Слабост за нашите фирми, е че не си партнират с научни и развойни центрове, а за разработване на иновации в предприятията по еврофондовете са заделени 127 млн. лева.

Тук има регионален подход, като парите за Югозападния регион, са най-малко. Ще се финансират микро-, малки и средни предприятия, като минималният размер за проект е 50 000 евро, а максималният – 500 000 евро, каза още Радослав Ризов.

Енергоразпределителните дружества и компании трябва да инвестират в развитие на мрежата и в батериите за съхранение на енергията от ВЕИ, каза Карел Крал – главен изпълнителен директор на ,“Електрохолд България“, по време на първата сесия на форума. Хубаво е всяка компания да направи точна сметка какво й е потреблението и колко енергия ще произведе от ВЕИ.

Ако връщаме в мрежата много енергия, която не ни трябва, ще претоварим системата и ще се стигне до загуба на енергия. Тук „Електрохолд“ може да помогне и да консултира малките фирми как да съхраняват енергията си, каза Карел Крал.

Клиенти

Малките и средни фирми в България не познават възможностите за еврофинасиране, каза Росен Христов, старши мениджър „Корпоративни продажби“ във „Виваком“. Ние редовно консултираме наши клиенти какви ползи могат да имат, ако кандидатстват за европроекти, добави той.

Форумът се организира в партньорство с Министерство на иновациите и растежа, Българската банка за развитие, Фонда на фондовете и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Сподели