Извънредно! ЕС с удар по палестинците

Европейският съюз спира финансовата си помощ за палестинците. Извънредното закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН обаче завърши без общо изявление, защото страните не успяха да постигнат консенсус.

Плащанията на помощта за развитие на палестинците в размер на 691 млн. евро ще бъдат замразени, обяви европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Оливер Вархей.

„Всички плащания са преустановени незабавно. Всички нови бюджетни предложения, включително за 2023 г. – отложени до второ нареждане“, заяви той и добави, че ще има цялостна оценка на програмата. 

Вархей посочи, че настоящата програма за помощ за развитие възлиза на 691 млн. евро, без да дава повече подробности.

Терор

„Мащабът на терора и бруталността срещу Израел и неговия народ бележи повратна точка. Не е възможно да продължаваме така, сякаш нищо не се е случило“, заяви комисарят в навечерието на извънредната среща на външните министри на ЕС, свикана след нападението на „Хамас“ срещу Израел. 

Европейският съюз, който е един от най-големите финансови поддръжници на палестинците, планира да похарчи около 1,2 млрд. евро в периода 2021-2024 г. за финансиране на проекти, особено в областта на образованието и здравеопазването.

Въпреки това говорител на Комисията подчерта по-рано днес, че ЕС не финансира пряко или непряко „Хамас“, която е на власт в ивицата Газа и е считана от Европейския съюз за терористична организация. 

Евакуация

В същото време продължава евакуация на чуждестранните граждани от Израел. През последните часове Унгария, Румъния, Полша и Италия също успяха да евакуират с различни полети своите граждани. На летището в Атина израелски туристи очакват да се завърнат по домовете си.

„Някои от нас трябва да се явят за военна служба, други – да помагат на хората, а трети – просто искаме да се върнем при семействата и приятелите си“, обяснява Ноа Вайсман.

„Притеснявам се за семейството си и искам да се върнем. Вероятно ще бъда отново мобилизиран. Готов съм“, казва и Йоан.

В Европа – много държави въведоха допълнителни мерки за сигурност около синагоги и израелските дипломатически представителства. 

„Днес бих искал да мисля за заложниците и да помоля да бъдат освободени и върнати на техните близки“, заяви кметът на Рим Роберто Гауртиери.

Сподели