Eксперт: Бронята на Leopard 1 е трагична, дори оръдие на БМП-2 я пробива

Военно-политическият коментатор Александър Коваленко отговори дали е възможно германски танк Leopard 1 да бъде „пробит“ с 30-мм автоматично оръдие, пише УНИАН, цитирана от „Фокус“. 

„Когато ми задават въпрос за предаването на Leopard 1 в Украйна, аз многократно изтъквам неговата основна, критично уязвима точка – бронята. И понякога дори посочвам, че БМП-2 за този танк може да бъде опасен. Преди няколко дни имах сериозен спор относно способността на БМП-2 да пробие бронята на Leopard 1. Е, способна ли е БМП-2 да пробие танк Леопард 1 от 2А42? Да, способна е“, катеогирчен е експертът. 

Според него бордът на Leopard 1 е непрекъснато обект за стрелба за всеки БМП-2, който има късмета да има ЗУБР8 в боеприпасите си. 

„Харесва ли това на някого или не, линията БМП-1/2/3 и оръжейните машини с 30-мм цеви представляват заплаха за Leopard 1. Разбира се, някой ще каже, че Leopard 1 просто няма да допусне врага на такива дистанции, за да се приближи, унищожавайки го със своето снайперско нарезно оръдие L7A3. Вярно е.

Единственото страхотно нещо в този танк е неговото оръдие. Но вие и аз не живеем в идеален свят на теории и често истинската битка е поредица от хаотични събития, които за Leopard 1 в много по-голям брой случаи, отколкото дори за T-62/64/72/80/90, ще завършат трагично“, добави Коваленко. 

По-рано беше съобщено как Украйна отказа да приеме от Германия 10 стари танка Leopard 1A5 поради лошото им техническо състояние. 

Беше отбелязано, че Украйна е уведомила специалния щаб към Министерството на отбраната в Берлин, че немските оръжейни системи, които са пристигнали в Полша, се нуждаят от ремонт. И тъй като нямаше нито обучен технически персонал, нито достатъчно резервни части, нямаше смисъл Leopard да се транспортира до Украйна.

Сподели