Масова отмяна на полети от и до Израел, българският министър на транспорта обеща…

Все повече авиолинии отменят полетите си от и до Израел. Едва няколко самолета са излетели и кацнали на летище „Бен Гурион“ в Тел Авив. Хиляди хора са в очакване да се евакуират от Израел.

Най-големите американски и редица европейски превозвачи съобщават, че следят отблизо ситуацията и към този момент от съображения за сигурност няма да извършват полети.

Хотели в Тел Авив осигуряват временни убежища за чакащите да се евакуират израелски и чуждестранни граждани.

В платформата Flightradar24 най-следени са полетите от Тел Авив към европейски държави. 

Междувременно българският транспортен министър увери, че при нужда ще бъде организиран нов полет за прибиране на наши сънародници от Израел. 

„Снощи в 8:20 часа излетя вторият полет и е кацнал сутринта в 4:30 часа. Прибрани са с него 87 човека. С предишния полет бяха 94 души“, съобщи пред bTV Георги Гвоздейков.

„Полетите до Израел се извършват при строги мерки за сигурност и самата процедура за одобряване на неплануван полет изисква време. Ние се опитахме да скъсим този процес и накрая трябваше да подходим с това, че е дипломатически, за да бъде спешно излитането на самолета и кацането му в Израел“, обясни Гвоздейков.

Той подчерта, че всеки един полет се осигурява индивидуално, а тепърва организираният щаб ще направи анализ за хора, които имат желание да се приберат в България.

„В постоянна комуникация сме с посолството на Израел щом има необходимост за осигуряване на самолет, то той ще бъде осигурен за прибиране на нашите сънародници. Има коридор за трансфер до летището. Обстановката в Израел е тежка“, каза транспортният министър.

Сподели