Сръбската армия е в бойна готовност, чака заповед и нахлува в Косово

Ако сръбската армия получи заповед от президента Вучич нейните части да влязат в Косово, те ще го направят ефективно и професионално, заяви министърът на отбраната Милош Вучевич. Също така ще съобщят това предварително на командването на КФОР.

Той поиска и по-голямо присъствие на части от тази мисия на територията на Косово, особено в сръбските райони, предаде „Данас“.

Вучевич добави, че сътрудничеството на ръководеното от него министерство и сръбската армия с мисията на КФОР е добро и функционира в съответствие с Резолюция 1244 и Военнотехническото споразумение от Куманово.

„Сътрудничеството се основава на взаимно уважение и протича коректно. Република Сърбия смята, че КФОР трябва да има възможно най-значима роля в Косово, особено в районите, където живее сръбското население. Нямаме нищо против присъствието на КФОР в нашите общности.“

Заповед

„Ако сръбската армия получи такава заповед от президента на Република Сърбия, като главнокомандващ, нейните части да навлязат на територията на Косово, сръбската армия ще изпълни такова задача ефективно, професионално и успешно. И дори тогава те биха го съобщили предварително на частите на KFOR. Те не биха направили нищо зад гърба на никого. Слава Богу, досега не ни се е налагало да вземаме такова решение“, допълни той.

Ръководителят на Службата на сръбското правителство за Косово Петър Петкович заяви, че все още няма информация защо е било отхвърлено искането на EULEX да участва в разследването на инцидента от 24 септември заедно с косовската полиция, въпреки че е изминала една седмица от инцидента в Банска.

Терор

„Причината за това е, че косовската полиция може да прикрие факта, че сърбите са били хладнокръвно убити… Втората причина е, че може да прикрие факта, че в редиците на косовската полиция е имало и наемни убийци, които са дошли от различни терористични лагери със задачата да убият всички сърби, тъй като това са били заповеди на Курти“, заяви Петкович.

Той добави, че терорът на Курти срещу сърбите се засилва ежедневно, защото „няма адекватна реакция от страна на Запада“.

„Ние не искаме от КФОР или EULEX да застанат на страната на Сърбия, а само да бъдат обективни, неутрални“, каза Петкович.

Сподели