Бивш шеф на полицията с пикантния разкрития за убийството на 18-г. обирджия в София

„Хората чакат да се отговори какво е станало. Извършен е грабеж.

Сигурно грабежът е потвърден“, това заяви пред bTV ген. Васил Василев, бивш директор на националната полиция, по повод грабежът в София, завършил със смърт на 18-годишен крадец.

Ген. Васил Василев

„Аз като бивш служител заставам твърдо изцяло зад действията на полицията. Ние искаме да се види истината. Не да го осъждаме полицая, да го проклинаме, да слушаме разплакани хора. Това нещо ще каже съдът“, заяви той.

Закон се пази и с оръжие“, каза той и изтъкна, че грабежът е тежко престъпление.

„Хелзинкският комитет не могат да кажат дали е нарушен законът. Съдът ще го каже“, категоричен беше той.

Ген. Василев обясни, че при преследване може да се стреля. В случая този, който бяга, не се подчинява на полицейско разпореждане. Произведени са предупредителни изстрели и той е продължил да бяга.

В този момент полицаят преценява, че беглецът ще използва всички средства, за да избяга, включително да вземе заложници или да създаде други опасни ситуации.

„Полицаят взема решение между 3 и 5 секунди. Няма полицай, който вади оръжие, за да убие. Искал е да го възпре“, посочи експертът.

По думите му, в този период между 3 и 5 секунди започва един дълъг процес на разследващи и прокурори, които да установят какво е станало.

Ген. Василев изтъкна друг проблем: „Крайно време е МВР да спрат да носят и притежават пистолет „Макаров“. Той е армейски пистолет. Той е много силен. Не е полицейски пистолет“.

Според него е правилно, че МВР пази мълчание по случая: „Те са страна. Ако почнат да вадят снимки, кадри, всички ще кажат – ето пропагандната машина на МВР заработи, за да спасят човек“.

Ген. Василев нарече „голяма черна точка“ за полицията фактът, че среднощните гонки продължават по улиците въпреки тежките катастрофи и предприетите мерки.

Проблемът е грандиозен. И снощи ги чувах в 1.30 през нощта. Тук също трябва да се приложи принуда – да се спират моторите, да се свалят номерата, да бъдат наказвани тези, които карат“, оплака се той.

Като загубиш вярата в полицията, ще губиш и човешки животи“, констатира той. 

Сподели