CNN: Украйна затваря границите си за всички жени, които…

Украинските жени, които имат медицинско образование, трябва да се регистрират във военните служби от 1 октомври, съобщиха въоръжените сили на страната, предава CNN.

„Всички медицински жени, това са лекари, медицински сестри, зъболекари, акушерки, фармацевти, на възраст от 18 до 60 години, ще трябва да се регистрират за военна служба от 1 октомври“, съобщиха въоръжените сили на Украйна в съответствие с указ на украинското министерство на отбраната.

Военен дълг

В изявлението се добавя, че допустимостта ще се определя „от дипломата и от действителното място на работа“.

„Такива жени изпълняват военен дълг наравно с мъжете. Законодателството не прави разлика между жени и мъже, призовани в армията“, казват от Въоръжените сили.

Това означава, че тези жени, както и украинските мъже на възраст между 18 и 60 години, ще трябва да останат в Украйна, тъй като „могат да бъдат призовани за военна служба“, според въоръжените сили.

„Ако те (жените) се водят на отчет, тогава те придобиват статут на наборници. И наборниците заминават в чужбина по установения за тях ред. Тоест, ако има отделни документи, които дават право на временно напускане – тогава да, те ще могат да напуснат. Ако не, тогава те, като мъжете, ще бъдат ограничени в правото си да напуснат“, разясни Федир Вениславски, член на украинския парламент, който е в комисията по национална сигурност.

Бременни жени, настоящи студенти или жени с определени медицински състояния ще бъдат освободени от служба.

Сподели