Собственици на компенсаторки чакат справедливост за отнети имоти

Близо 130 000 българи чакат справедливост от държавата за отнетите им през комунизма земи и имоти. Това твърди Огнян Дюкенджиев, координатор на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти (СПКИ).

Земята и имотите на хиляди българи не бяха възстановени в реални граници след 1991 г. Затова, със закон, те бяха обезщетени с компенсаторни инструменти. С тях те можеха да участват в приватизацията или да закупуват държавна земя. През 2005 г. част от акциите на БТК бяха пуснати за продажба срещу такива книжа. През 2012г. пък земеделското министерство организира търгове за държавна земя срещу компенсаторки. И в двата случая цената на ценните книги се увеличи драстично и част от собствениците прибраха добри пари.

Към настоящия етап обаче приватизацията свърши. Единствена работеща възможност да бъдат компенсирани тези хора е в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, където е разписано, че държавата може да продаде притежавана от нея земеделска земя срещу такива инструменти, по техния номинал. Така притежателите на компенсаторни записи и бонове могат да получат, срещу отнетата им преди десетилетия собственост, правото да притежават земеделска земя, която от своя страна би била достатъчно доходоносна в съвременните условия, твърди Дюкенджиев.

Това ще бъде най-честният начин да бъдем обезщетени всички и да бъде решен този въпрос веднъж завинаги.  Мярката касае само сферата на справедливостта, но и достойнството на десетките хиляди граждани, техните родители и деди, върху чието изконно право на частна собственост е било посегнато преди десетилетия, казват още от СПКИ.

По официални данни собствениците на компенсаторни инструменти са над 130 хил. Номиналната стойност на тези инструменти е за над 400 млн. лв.  Част от тях се търгуват на фондовата борса, но цената им е много по-ниска от номиналната. Това прави средно по над 3 000 на притежател на компенсаторни инструменти.

По думите на Дюкенджиев в държавния фонд има достатъчно земя, според някои анализатори между 1,5 и 2 млн. декара, за да бъдат компенсирани всички, които притежават компенсаторни инструменти.

По сметките на собствениците на компенсаторки приходите в бюджета от продажбата на държавна земя ще бъдат между 300 и 400 млн. лв., тъй като част от средствата за придобиването на държавната земя ще се платят в брой (40%), а останалата с компенсаторни инструменти от купувачите на земя. От друга страна, в дългосрочен аспект, в ръцете на хората ще влизат минимум 100 до 200 млн. лв. годишно, които ще се въртят в икономиката и подпомогнат бюджетите им. Голямата полза обаче ще бъде, че земята ще се стопанисва по-добре, тъй като мярката ще способства за комасацията на частната собственост.

Сподели