Блажна венчавка с хиляди сватбари на Бахамите

Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е пет книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по програма “Христо Ботев” на БНР, което се излъчва всяка неделя от 18,30 часа. Също така е автор и водещ на предаването “Дромомания” по здравната телевизия Cоdе Hеаlth – всяка събота от 17 часа. Тя публикува пътеписите си в своя сайт www.drоmоmаniа.bg

От рубриката “Време за пътуване” на вестник “Над 55” ще научавате за интересни места по света и как да пътувате по-евтино и безопасно.

Бахамите! Безкрайна пясъчна ивица от ситен като сол и почти толкова бял пясък, тюркоазени води, облаци като вълма захарен памук… Два огромни круизни кораба се очертават като детайлно изрязани апликации на техния фон. Пасажерите се втурват да превземат Халф Муун Кей. Той е един от 700-те Бахамски острова. Този обаче е частен. Собственост е на круизна компания.

Халф Муун Кей е аранжиран специално за луксозните робинзоновци от корабите. Стотици шезлонги от тиково дърво с дизайна на Холивуд от 30-те години. По-състоятелните могат да си наемат къща на плажа със собствен иконом, готвач и шампанско на корем за 12-те часа престой на острова. На когото не му се дават 3500 долара, се задоволява със сенките на чадърите, плажния ресторант с карибски оркестър и пъстрия пазар за кичозните “прахосъбирачки”. Задължителен атрибут за туриста.

Кокетен параклис се гуши в облак от бугенвилии. Вътре е хладно и дъхаво. Вместо икони по стените странно съжителстват шалове-батик с миди и раковини и копия… на картини на Йеронимус Бош и Ван Гог.

В ъгъла подрънква шампанско. Оказва се, че предстои венчавка. Свещеникът прилича повече на морски капитан в бялата си униформа, обкичена с акселбанти и златни ширити. Не знам доколко е валиден бракът, сключен там. Но младоженците се бяха взели съвсем насериозно – бяла рокля, воал и шлейф, пухкави шаферки със сатенени рокли. 

Странно, но докато пият виното си на плажа, съвсем не изглеждат нелепо. И получават блажни поздравления от десетки непознати по бански с мазни от масло против изгаряне ръце. А местните жители се чудят как да угаждат на всички. Човек хич не може да си представи, че предците им са били… канибали. Когато през 15-и век тук акостират последователите на Колумб, заварват индианците араваки и карибците. Те пристигнали от Южна Америка с лодките си преди векове. 

Придвижвали се с еднодръвките си от остров на остров и нямали проблем с навигацията. Целта им винаги се виждала на хоризонта. Островитяните викали на белите буканери. Карибците харесвали месото им. Режели го на тънки и дълги парченца, опушвали го над огньовете и го наричали буканс.

Днес потомците на араваките, карибците и хилядите африкански роби пътуват от съседните острови Елеутерия и Кет, за да прислужват на превзелите 9,7 квадратни километра рай круизисти.

Но Бахамите вече не са това, което бяха. Доскоро ваканцията там се събираше в краткото описание “прозрачно синя вода, красиви плажове и плодови коктейли”. В последните години към тях се добавя стадо весели прасета, които плуват невинно в океана и радват посетителите с дружелюбното си поведение.

Те са единствените обитатели на остров Big Major Cay, който се намира в близост до остров Екзумас. Грухчовците се забавляват необезпокоявано във водата, разхождат се из територията си и се втурват нетърпеливо към всяка новопристигаща лодка. Логично! Освен напиращи да се снимат с тях туристи тя носи и храна.

Розовичките симпатяги са истински знаменитости. В Instagram е пълно с техни кадри, “гостували” са им цял куп знаменитости, дори са ги снимали в американското риалити “Ергенът”.

Истинската им история тъне в мъгла. Твърди се, че били оставени на острова от група моряци, които възнамерявали да се върнат и да ги изядат, но това така и не се случило. Според друга версия са доплували от разбил се наблизо кораб.

Министерството на земеделието и водните ресурси на Бахамите се грижи за тях, като им осигурява храна и медицински грижи при необходимост. По последна информация броят на прасетата наближава 40. Всички са в добро здраве и в отлично настроение. 

За да се снимате и да поплувате с тях, трябва първо да отидете до Екзумас. Там възможностите са две – или да си наемете лодка, или да се включите в организирано посещение до “Острова на прасетата” с екскурзовод.

Магдалена Гигова

Сподели