Урок по история: Коя е най-голямата битка в историята на България?

В тази статия ще се опитам да разгледам коя е най-голямата битка в история на на България – средновековна България – от гледна точка на размера на армията ни. По време на Първата Българска държава са се водили военни действия с по-голям контингент от войници, така че ще видим какъв размер се предполага, че са били те, пише Poznanieto.bg.

Коя е най-голямата битка в историята на България

От гледна точка на размера на войските – това определено трябва да е била битката при река Ахелой през 917 година.

Битката при река Ахелой – 917 година

Според наличната информация, ромеите би трябвало да са разполагали с приблизително около 30 хиляди души. Причината е ,че се знае за огромно струпване на византийска войска от цялата империя, която трябва да нанесе решителен удар върху България.

От друга страна, всички знаем, че Византия е много обширна като територия. Предполага се, че общият им брой на войските е бил под 60 хиляди. Тоест те със сигурност са задържали войски в Мала Азия и срещу арабите, с които водят поредица от конфликти по това време, така че повече историци – и наши, и чужди дават приблизителна бройка около 25-30 000 души.

От друга страна, българската армия е далеч по-трудно да бъде оценена. Знае се, че Симеон изпраща войска срещу Сърбия, има войска срещу маджари и печенеги по границата ни с тези племена, което предполага, че неговата налична войска е в размер между 15-18 000.

Разбира се, трябва да добавим и наемниците, които винаги се ползват в рамките на такъв военен конфликт. Византийските хронисти пишат за маджарски и печенежки подразделения в българската армия, но те едва ли са надхвърляли повече от 3-4 хиляди души.

Доказателство за преимуществото в числено изражение за Византия е и хода на самата битка, в която Симеон разчита на българската войска в центъра да постави клопката на Ханибал на ромеите. Това означава, че центърът прави фиктивно оттегляне, за да може центърът на ромеите да тръгне да ги преследва, а левият и десният флаг чрез конницата се преместват зад гърба на атакуващите византийци.

По този начин те попадат в менгеме от което няма изход. Така че, битката при Ахелой се предполага, че е сражението с най-много българска войска концентрирана на едно място.

Други големи сражения на българите
1.Битката при Върбишкия проход – 811 година

Тук със сигурност има концентриран целият военен потенциал, с който разполага хан Крум. Но няма спор, че е било много по-малко спрямо Симеон, тъй като човешкият ресурс, с който е разпологала Крум е далеч по-малък.

Византийската войска на Никифор се предполага, че е била пак около 25-30 00 души, а българите на Крум се дават с размери около 12 000.

Това е и причината да не се стига до директен сблъсък – численото предимство е много голямо. Дори и при победата на Крум, той удря само средният сегмент на войската, за да удари директно император Никифор и да всее смут и паника в ромеите. Тактиката му е успешна и по този начин достига до голяма победа.

2.Битката при село Ключ – 1014 година

Числеността на българската армия не се знае със сигурност,но едва ли е наброявали повече от 10-12 хиляди. Като имаме предвид, че на практика Самуил няма контрол върху доста от териториите в Източна България, няма как да имаме прекалено голям мобилизационен ресурс. Има и спорове относно броят на пленниците, взети от Василий II.

3.Битката при Константинопол – 717 година

Става въпрос за битката, в която Тервел спасява Византия от арабите.Предполага се, че Тервел изпраща около 10-12 хиляди души пред стените на Константинопол. Те успяват да разбият предният отряд на арабите, който е изпратен да разграби византийските земи и да нахлуе и в България.

След това, българите атакуват и изтеглящата се арабска войска и й нанасят тежко поражение. Тук се предполага, че е имало доста конници от българска страна и това предполага, че бройката трудно може да е била прекалено голяма.

Така че, ако се чудите коя е била най-голямата битка в историята на България като численост – отговорът на въпроса е била тази при Ахелой от 917 година. Тогава българската войска и включените наемници е надвишавала 15 хиляди и може би дори е достигала до 20 хиляди души.

Сподели