Какво знаете за Лиам Лоусън?

Новозеландецът Лиам Лоусън сменя Дениъл Рикардо в колата на Алфа Таури за уикенда на „Зандвоорт” след катастрофата на австралиеца вчера, в която той счупи лявата си китка.

Лоусън става 16-ят пилот от програмата на Ред Бул, който влиза във Формула 1 и едва десетият новозеландец в световния шампионат. Най-известните пилоти от Нова Зеландия във Формула 1 са Брус Макларън, шампионът за 1967 година Дени Хълм и Брендън Хартли, който обаче постигна много по-големи успехи в състезанията за издръжливост.

Какво знаем за Лоусън, който този сезон се бори за титлата в японската Супер Формула?

Лиам е роден на 11 февруари 2022 и едва третият пилот, роден пред XXI век, който дебютира във Формула 1 след новия си съотборник Юки Цунода и пилота на Уилямс Логан Сарджънт.

В Нова Зеландия Лиам спечели титлата във Формула Форд през сезон 2014-2015 с 14 победи и едно второ място в 15 старта, след това кара в германската Формула 4, а през 2019 година дебютира във Формула 3.

За два сезона във Формула 3 Лоусън спечели три победи и през 2020 завърши пети в класирането, което му осигури участие във Формула 2 през 2021 като пилот на Хайтех.

Новозеландецът спечели първия си старт в Бахрейн във Формула 2, след това записа още два подиума, а за сезон 2022 се премести в Карлин. Миналата година Лоусън записа 4 победи в спринтовите състезания във Формула 2 и завърши трети в крайното класиране, но на над 100 точки зад шампиона Фелипе Другович.

За сезон 2023 новозеландецът беше насочен към Супер Формула със спонсорството на Ред Бул и се бори за титлата – лидер в шампионата е Ритомо Мията, Лоусън е втори на 8 точки зад него, а до края на сезона остават два старта на „Сузука” в края на октомври.

През миналата година Лоусън кара в две свободни тренировки във Формула 1 за Алфа Таури – в Белгия и Мексико, а в Абу Даби смени Макс Верстапен в първата тренировка, след това кара за шампионите и в теста на „Яс Марина” веднага след края на сезона.

Снимки: Gettyimages

Сподели