Битките за Работино: Експерт разказа защо това предмостие е важно за руснаците

Ръководителят на Центъра за военноправни изследвания Александър Мусиенко разказа защо загубата на село Работино в Запорожие е много болезнена за окупаторите.

„Те се опитват да блокират изхода към Токмак по този начин. Но те разбират, че за тях загубата на тези позиции ще означава, че нашите системи ще могат да работят. По-специално нашата артилерия ще достигне по-далеч, директно, където са намира се в района на Токмак. И това е пътят, съответно към Мелитопол. Затова те се вкопчват толкова много, оказват такава съпротива, защото искаха да запазят тази опорна точка за себе си“, каза специалистът пред УНИАН.

Според него врагът вярва, че за него ще бъде по-удобно да се защитава оттам, но със загубата на този плацдарм той ще претърпи много сериозни загуби. Съответно превземането на Работино е голямо постижение и силите за отбрана имат перспектива директно да напреднат към Токмак и Мелитопол.

В същото време Мусиенко отбеляза, че концентрацията на противника в това направление все още е значителна, тежките битки продължават. Сега едва ли трябва да се очакват бързи и стремителни настъпления на украинските защитници, защото нашествениците ще се укрепят.

Мусиенко каза, че сега две големи вражески части са навлезли на територията на Украйна. Очевидно този, който тръгне на юг, ще отиде на втората или третата линия на защита. Експертът не изключва окупаторите да се окопаят, да създадат допълнителни отбранителни линии, за да попречат на по-нататъшното настъпление на Силите за отбрана.

„Друг е въпросът доколко ще успеят. Ще успеят да се измъкнат от бойните действия – там, където няма да стигнем с артилерия. Там, където ще стигнем с артилерия и всякакъв друг огън, на окупаторите, няма да им се даде нито един шанс допълнително да се вкопае и създаде какво ли не – има допълнителни пречки“, подчерта специалистът.

Както УНИАН съобщи по-рано, на 22 август стана известно, че войници от 47-ма моторизирана бригада са нахлули в село Роботино. Украинските сили за отбрана започнаха да евакуират жители от селото, край което украинските бойци напреднаха през последните дни. Поради това нашествениците обстрелват това селище с артилерия.

Превод

Сподели