Рядка “месоядна“ бактерия уби трима души

Трима души в североизточната част на Съединените щати наскоро починаха от рядка бактериална инфекция, която разяжда плътта. Причинява се от бактерии, живеещи в крайбрежните води на моретата и океаните, пише Live Science.

Бактериалната инфекция, която наскоро уби трима души в Съединените щати, се причинява от бактерията Vibrio vulnificus. Тези бактерии могат да попаднат в отворените рани на хората, когато плуват в крайбрежни води или ядат сурови миди.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ около 10 вида Vibrio могат да причинят относително леки заболявания при хората, но само видът Vibrio vulnificus може да причини животозастрашаващи инфекции, които водят до месоядни бактерии. 

Такива инфекции, известни като некротизиращ фасциит, карат плътта около раната да „умре“ бързо. Около един на всеки петима заразени умира в рамките на ден или два след заразяването.

Министерството на здравеопазването на щата Ню Йорк обяви на 16 август, че бактерията Vibrio vulnificus е открита в човек, починал наскоро в щата.

Преди това, както стана известно, три случая на инфекция с Vibrio vulnificus бяха регистрирани в щата Кънектикът между 1 и 28 юли. И тримата заразени, които са хоспитализирани, са жители на щата. Към 15 август двама от тези хора са починали.

Съобщава се, че два от случаите са причинени от хора с отворени рани, плуващи в крайбрежни води, а третият случай е настъпил, когато човек е ял сурови стриди в съоръжение извън щата.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ хората с отслабена имунна система, чернодробно заболяване, рак, диабет или ХИВ са изложени на по-висок риск от инфекция и тежки усложнения от инфекции, причинени от бактерията Vibrio vulnificus.

Според нов научен доклад броят на случаите на ужасяваща месоядна бактерия ще се удвои през следващите две десетилетия заради на изменението на климата. 

Понастоящем около 80 000 американци се заразяват с бактерията всяка година, въпреки че се очаква броят им да бъде много по-голям. В резултат на това тя ще бъде открита във всеки щат по източното крайбрежие на САЩ, а повишаването на морското равнище може да я изтласка още по-навътре в сушата.

Сподели