В Нидерландия са против тютюнев спонсор на Макларън

Няколко здравни организации в Нидерландия протестират срещу тютюневия спонсор на Макларън Velo, който е част от Бритиш Американ Табако, който рекламира във Формула 1 свои продукти, включително и електронните цигари Vuse.

През април тази година властите в Нидерландия забраниха продажбата на част от тютюневите продукти на Velo, като тази забрана вече е факт в много европейски държави. Но пък забраната за реклама на такива продукти все още не е влязла в сила в Нидерландия, така че Макларън има право да рекламира Velo и Vuse.

От тима официално потвърдиха, че са проверили ситуацията и нямат никакви съмнения, че Макларън не нарушава действащото законодателство в Нидерландия, където през този уикенд на пистата „Зандвоорт” се подновява сезонът във Формула 1.

В същото време няколко здравни организации в страната подадоха оплаквания пред местния орган, който следи рекламите в медиите и в спортните събития, като в групата са фондация, която се бори със сърдечните заболявания и друга, която събира средства за борба с рака.

Макларън има договор с Velo за реклама на въздушните кутии на двете коли, като в 7 състезания този сезон тази позиция заема крипто фирмата OKX.

На „Зандвоорт” надписът на Velo ще бъде променен на LOVE – част от съревнование на фенове, организирано от Макларън. Имената на 60 почитатели на Макларън ще бъдат изписани на болидите на Ландо Норис и Оскар Пиастри, а един от участниците ще бъде гост на тима на пистата през уикенда.

Снимки: Gettyimages

Сподели