Най-голямата надежда на Унгария за медал на Световното преодоля квалификацията на чук само с един опит

Бенцe Халас, най-голямата надежда на Унгария за медал на домашното Световно първенство по лека атлетика в Будапеща, преодоля квалификацията на чук за мъже, когато прати уреда на 78.13 метра, за да влезе в неделния финал още с първия опит.

Чукът е любимата дисциплина на нацията домакин, която има пет олимпийски златни медала за мъже и още 14 отличия от шампионати на планетата.

Халас, който е бронзов медалист през 2019-а и пети от миналата година, премина без проблеми квалификационната норма от 77 метра за радост на всички фенове по време на сутрешната сесия. Той ще има още по-голяма подкрепа в неделя, когато е и Националният празник на Унгария. Канадецът Итън Кацберг подобри личното си постижение с повече от два метра с 81.18 – национален рекорд и втори най-добър резултат тази година след 81.92 метра на поляка Войчех Новицки.

Новицки също се класира за финала със 78.04, а сънародникът му Павел Файдек, който търси шеста поредна световна титла, за да изравни рекорда на легендата на овчарския скок Сергей Бубка, очаквано е сред финалистите, след като записа 77.98 в пресявките.

Снимки: Gettyimages

Сподели