Ще ви приседне от цените на къщите край Пловдив СНИМКИ

„Харесал съм си къща извън Пловдив – тя се намира в Момино село и струва само 40 000 лева“, разказва пловдивчанин, цитиран от „Марица“.

Кое го мотивира да заведе семейството си да живее на село? И струва ли си подобна инвестиция?

„За много хора около моите години мисля, че този избор е по-добрият вариант“, казва 40-годишният нашенец и допълва: „Семейни приятели живеят там и изобщо не усещат липсата на големия град.

Ето Момино село е близо до град Раковски, където има и училища, и детски градини. Дори от Общината в Раковски вече обмислят варианти за превоза на децата до училище. Пък и пловдивският квартал „Тракия“ е първи при влизане в града, а в него също има места за обучението на малчуганите“.  

Как се развива в момента пазарът на имоти? Търсят ли се все още къщите на село?   

Брокерът Мирослав Язов, собственик на агенция за имоти под тепетата, е категоричен, че и в момента има сериозно търсене на имоти край Пловдив. „Много хора напоследък купуват стари къщи по селата, които се нуждаят от ремонт, малко по малко ги реновират, монтират и приспособяват за нов живот и след това се нанасят да живеят в тях.

Явно тази тенденция тепърва ще се развие. Мисля, че с цялото това презастрояване на Пловдив и луди цени все повече хора ще се насочват към покупка на извънградски имот, особено ако работят от вкъщи или някъде в периферията на града. Цените на селските къщи са по-човешки в сравнение с тези в града“, твърди Миро Язов.   

Този лукс имот се намира само на 12 км от Пловдив

Интересът към крайградските къщи е силен, твърди и брокерът Полина Стойкова от Bulgarian Properties. „Селските къщи са търсени и тази тенденция се базира на това, че хората все повече ценят добрия живот – на чист въздух, на спокойствие и там, където имат условия за игри на открито. Проблемът на този пазар е по-скоро в това дали има достатъчно качествено предлагане“, измества фокуса на разговора Полина.

Всъщност интересът към селските къщи не е от днес, но пикът му беше през 2021-ва, покрай ковид пандемията. Пазарът отчита недостиг на качествени и хубави имоти. Според брокери купувачите търсят готови къщи в най-близките села, но също и в малко по-отдалечените от Пловдив.

Те искат да си запазят имота и в града, но да имат такъв и извън него. Ето защо се ориентират към селата с удобни транспортни връзки с града, наличието на качествен интернет, магазини, аптека и др.

„Обичат всичко да им е на една ръка разстояние, бързо и лесно“, обяснява Петър Петаларев от пловдивския офис на Bulgarian Properties и допълни: „Разликата в цените между старото и новото строителство при селските имоти обаче е сериозна. На север от Пловдив къщи в добро състояние се оферират на 70-80 000 евро, в Родопската яка те стигат и до 200 000 евро“.

Стари къщи, почти годни за обитаване, пък вървят по 35-40 хил. евро. Нерядко хората предпочитат да си купят стара къща, която да реконструират. Много често се използват разрешителните на старата къща, за да се извършат реконструкции и подобрения по сградата.

Всичко това улеснява собственика, който успява да вземе по-лесно разрешения за реконструкции, надстрояване и пристрояване от Общината, обясняват от бранша.

Поскъпват и парцелите за ново строителство – те са със сменен статут и се оферират на цени от 100-110 евро/кв.м. Реални сделки обаче се сключват на около 60 евро/кв.м.

Сподели