Ръце, птици или реки – какви ще бъдат новите евробанкноти

Ръце, птици или реки. Това са част от вариантите за изображения върху нови банкноти евро, които ще сменят настоящите пари на страните от еврозоната. Европейската централна банка (ЕЦБ) е подготвила седем различни теми, които може да бъдат в основата на новите банкноти. Жителите на ЕС могат да дадат предпочитанията си за една от предложените теми, като до 31 август попълнят анкета на сайта на ЕЦБ.

Първата възможна тема е “Птиците – свободни, издръжливи, вдъхновяващи”. Идеята е, че птиците не познават граници и символизират свободата на движение, посочват от ЕЦБ. При избиране на тази тема на всяка банкнота може да има изображения на определена европейска птица с мотиви от годишните сезони, европейски пейзажи или човешки дейности. Една банкнота може да изобразява бухал, като символ на мъдростта, зимен пейзаж и научна дейност.

Втората възможна тема е “Европейската култура”. Културата сближава хората, насърчава общи ценности. При избор на тази тема върху банкнотите би могло да бъдат изобразени паметници, произведения на изкуството, литературата или музиката и техните създатели, съобщава „Труд“.

Третата тема е “Европейските ценности, отразени в природата”. Тя представя шестте ценности на ЕС, определени в Договора от Лисабон: човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, правовата държава и правата на човека. При избор на тази тема върху всяка банкнота може да бъде представена една от тези ценности чрез изображения на човешки дейности, професии или сгради, съчетани с природни пейзажи. На банкнота, представляваща демокрацията, може да има Европейския парламент, процеса на гласуване (представен чрез ръка) или европейски морски плаж, където всяка песъчинка има значение, както всеки европейски гражданин е от значение, посочват от ЕЦБ.

Четвъртата тема е “Бъдещето е Ваше”. Тя отдава почит на всеки европеец и на неговите умения в различни области – от науката и технологиите до изкуството. Сюжетът на темата е, че идеите и иновациите, които ще определят бъдещето на Европа, са заложени във всеки европеец. При избор на тази тема върху банкнотите може да е показан силует, който може да представлява всекиго – съчетан с изображения от различни области, като например науката (например астрономия), и свързаните професии (например астронавти).

Петата възможна тема е “Ръце – заедно строим Европа”. Тя отразява шестте ценности на ЕС: човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, правовата държава и правата на човека, представени чрез изображения на ръце, за да се придаде човешки облик на тези ценности. При избор на тази тема на една от банкнотите може да бъде представена европейската ценност на правовата държава чрез изображение на ръка, която държи везните на правосъдието.

Шестата тема е “Нашата Европа – ние самите”. Тя е посветена на личностния и съвместния живот на хората в шест негови измерения: съществуване, действие, мисъл, любов, общуване и бит. При избор на тази тема върху всяка банкнота може да е изобразена неповторимостта на отделния човек заедно със символите на европейските ценности. Например “общуването” може да се представи с илюстрация на уста и други символи на свободата на словото и многообразието на езиците.

Седмата възможна тема е “Реки – водите на живота в Европа”. Сюжетът на тази тема, е че реките пресичат границите. Свързват ни помежду ни и с природата. При избор на тази тема върху банкнотите може да са изобразени европейски реки, пресичащи национални граници – от извора до морето, през планински зъбери, ниви и великолепни градове, от безлюден покой до оживена търговия.

Размерите и цветовете на банкнотите най-вероятно ще останат без промяна. На сегашните евробанкноти са изобразени врати, прозорци и мостове.

Европейската централна банка работи с идеята за запазване на сегашните номинални стойности на банкнотите – €5, €10, €20, €50, €100 и €200. В еврозоната имаше и банкноти от 500 евро, но ЕЦБ спря да ги емитира преди няколко години и ги изтегля от обращение, защото те най-често бяха използвани в незаконни сделки. Размерите и цветовете на новите банкноти най-вероятно ще останат като тези на настоящите пари, за да се улесни смяната и да се ограничат разходите за адаптиране на банкнотообработващи машини, посочват от ЕЦБ.

На сегашните банкноти евро са изобразени арки и мостове. На лицевата им страна има изображения на прозорци и врати. Те символизират европейския дух на отвореност и сътрудничество. Мостовете на обратната страна на банкнотите символизират комуникацията между европейските народи. Върху последната серия евробанкноти беше добавен надписът ЕВРО на кирилица.

В момента евробанкнотите са отпечатани върху хартия с памучни влакна, което им придава специална отчетливост и устойчивост на износване и късане. ЕЦБ проучва начини за подобряване на живота и намаляване на екологичния отпечатък на евробанкнотите, пише на сайта на институцията. Това означава, че до момента на отпечатване на новите банкноти може да бъде взето решение за промяна на използвания материал.

Сподели