България се нуждае от победа за самочувствие в последния си мач в Турция

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол излиза за последния си мач от олимпийския предквалификационен турнир в Истанбул. Днес от 17:00 часа българско време селекцията на Росен Барчовски ще премери сили с Исландия в търсене на победа за край на участието си в надпреварата.

Както е известно, националите ни загубиха шансове за продължаване напред към полуфиналите на турнира, тъй като допуснаха поражения от Украйна и Турция в първите си два мача. Така във временното класиране “лъвовете” се намират на последното място с баланс от 0-2, какъвто е и този на Исландия. Двата отбора ще се борят за третото място в крайното подреждане на група “C”. От 20:00 часа пък Турция и Украйна ще се изправят един срещу друг за лидерската позиция, като и двата тима са с актив от 2-0.

България до голяма степен загуби шансове за продължаване напред заради поражението си от Украйна в първия мач със 71:80. След това момчетата на Барчовски се изправиха срещу суперфаворита в групата Турция, като Алперен Шенгюн и останалите му звездни съотборници не оставиха никакви шансове на българския тим и го елиминираха от борбата за първите две места след 66:104 в полза на южните ни съседи.

Проблем за “лъвовете” до момента бяха и натрупаните кадрови проблеми. Лъчезар Димитров не взе участие в нито един от двата мача на отбора до този момент заради контузия, докато Брандън Йънг и Васил Бачев получиха травми в мача с украинците и така България излезе в доста скъсен състав срещу Турция.

В исторически план България има четири победи над исландците в последните 10 години, но три от тях не идват никак лесно. Двата тима са в една група в първия етап от квалификациите за ЕвроБаскет 2015, като България разгромява съперника си с 88:59 в първия мач, но в ответния двубой в Рейкявик победата не идва никак лесно – 81:79.

Четири години по-късно България и Исландия са съперници в първата фаза на квалификациите за Мондиал 2019. И двете срещи са на ръба, но трикольорите ги печелят с малки разлики. Първият двубой на исландска територия приключва с успех за България със 77:74 след 18 точки на Павел Маринов, а във втория сблъсък в Ботевград националите ни печелят с 88:86 в мач, в който Александър Везенков е най-резултатен със своите 19 точки.

Така балансът на “лъвовете” преди днешния мач е 4-0 в тяхна полза, като това ще е първата им среща с Исландия от пет години насам.

ГРУПАТА НА БЪЛГАРИЯ: Брандън Йънг, Павлин Иванов, Васил Бачев, Алекс Симеонов, Андрей Иванов, Деян Карамфилов, Мартин Йорданов, Александър Стоименов, Лъчезар Димитров, Константин Костадинов, Иван Алипиев, Емил Стоилов

ГРУПАТА НА ИСЛАНДИЯ: Аегир Стейнарсон, Хилмар Хенингсон, Йон Аксел Гудмундсон, Петур Рунар Биргисон, Торир Торбярнарсон, Елвар Фридриксон, Кристин Палсон, Рагнар Натанаелсон, Ори Гунарсон, Тригви Хлинасон, Стирмир Трастарсон, Сигтригур Бьорнсон

Сподели