Д-р Ваня Митова, хирург: Първата онкологична онлайн комисия у нас консултира през апликацията BreastHelp

Д-р Ваня Митова е лекар-хирург, член на единствената у нас онлайн онкологична комисия в мобилното приложение BreastHelp. Тя е автор на идеята за създаването на първата за България алпикация за скрининг, профилактика и проследяване при рак на гърдата BreastHelp, която може да се свали безплатно на телефон, таблет или компютър.

Д-р Митова е началник на Отделението по обща хирургия в УМБАЛ „Лозенец” в София, преподава Хирургия на студенти от специалностите „Медицина“ и „Медицина на английски език“ в Медицинския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“.

 От началото до 8,30 минута. Как работи алпикацията? Платформата BreastHelp  е полезна за всички здрави жени, за такива, които са диагностицирани с рак на гърдата, за техните близки. Мобилното приложение се инсталира и дамата (само 1% от мъжете заболяват от карцином на млечната жлеза) попълва въпросник под формата на чат за риска от заболяване при нея. Накрая софтуерът с изкуствен интелект генерира алгоритъм колко често конкретната жена да се преглежда при специалист, какви точно изследвания да си прави,  кога да отиде на мамография. 

Приложението, което е абсолютно безплатно,  изпраща напомняния, ако е в рискова група, да се самопрегледа с инструкции как да го направи. Всяка информация се запазва в личния профил на пациентката. Ако не си носи изследванията, дори чантата да си забрави, лекарят може да ги види онлайн.

Това води до ранна диагностика.

От 8,30 до 10,10 минута. Ковидът с изписването на рецепти по Вайбър и лечение по телефона промени ли отношението на българина към „дистанционната медицина“. Приложението набира скорост с все повече сваляния. През него се запазва и час, след като дамата получи напомняне, че е време да се прегледа.

От 10,10 до 13, 00 минута. Каква е разликата между скрининг и профилактика? Тези думи не са синоними. Профилактиката са всички действия, които извършваме с цел да намалим риска от заболяване. При рак на гърдата рисков фактор са раждането на по-късна възраст, многото хормонални стимулации при ин витро процедурите, липсата на кърмене, затлъстяването…

Скринингът е нещо съвсем различно. Би трябвало да е грижа на държавата рисковите групи жени да се преглеждат редовно и задължително. Например, в повечето страни мамографията се ползва като популационен скрининг при абсолютно всички дами над 45 години на определен период от време.    За жалост, в България не можем да се похвалим с действаща скринингова програма за рак на гърдата.

От 13,00 до 19,00 минута. В приложението има и опция „онкологична комисия“. Каква е нейната функция  и каква тежест имат решенията й? Онлайн онкологичната комисия е най-новото в приложението BreastHelp. Идеята е всеки пациент да има достъп до мултидисциплинарен екип специалисти, които да разгледат индивидуално неговия случай и да вземат единодушно решение какъв път на лечение да поеме. Членовете на комисията са водещи в областта. Председател е проф. Констанца Тимчева,  с над 35 стаж в онкологията, бивш национален консултант. Лъчетерапевт с богат опит при лечение на рак на гърдата е проф.  Иглика Михайлова, началник на клиниката по лъчетерапия в специализираната университетска болница за онкологични заболявания в София. Д-р Лидия Чавдарова е специалист по нуклеарна медицина. Такъв липсва в почти всички „реални“ комисии.

Д-р Митова скромно споменава хирурга на последно място, защото в онлайн комисията тя изпълнява тази роля.

Комисията се гордее, че отговаря в рамките на 48 часа с мнение от всички специалисти дали е необходимо да се започне с хирургия или с химио-, лъче-, таргетна-, хормонална или друга терапия, дали да се направи петскенер… Всичко това дава сигурност на пациента какъв е правилният път на лечение. Консултацията с комисията е единствената платена функция на мобилното приложение.

19, 50 до 21, 58 минута. Насочва ли комисията пациенти към конкретни лекари или болници? Не. Но в приложението има препоръчани лекари и между тях пациентът може да избере на географски принцип, по метод за лечение, по квалификация. BreastHelp дава възможност за запазване на часове. Или за онлайн консултации.

От 22, 00 до 24,40 минута. Всеки хирург ли може да оперира рак на гърдата. Има ли тясна специализация? Какъв е европейският стандарт? Организационно не сме достигнали европейските стандарти, въпреки че има много добри лекари в България, които работят на световно ниво. Но у нас няма система за спазване на стандартите при почти нито едно социално значимо заболяване.

От 24,40 до 29 минута. Често пъти хирурзите не се замислят за психологическата травма у жените при мастектомия. Какви са тенденциите за запазване целостта на гърдите? Между 60 и 80 % от жените в Европа получават  т.нар. органо-съхраняващи операции. Но те са диагностицирани в ранен стадий. У нас този процент е 20-25 на сто, за съжаление. Съществуващите оперативни техники са безброй, както и реконструктивните варианти. Те се обсъждат между пациент и хирург. Но водеща е диагнозата, а не естетиката. 

От 29,30 до 33 минута. Млада жена, претърпяла операция от рак на гърдата, лъче- или химиотерапия, трябва ли да се притеснява от бъдеща бременност?  За жалост, все по-често пациентките са до 40 г., които не са раждали. Ракът на гърдата не е присъда. Дамата трябва да се посъветва с онколога си и да направят план за бъдещо майчинство, в който първата стъпка е замразяването на яйцеклетки, преди началото на лечението.

Д-р Митова колекционира снимки на дечица, родени след като майките им са оперирани от рак на гърдата. 

От 33,00 до 34,40 минута. Чатботът, който задава въпросите в анкетата на апликацията BreastHelp  „обогатява“ ли се сам с нови питания и отговори, след като е изкуствен интелект. Зад изкуствения интелект все пак стои естественият. Лекари контролират въпросника, както и всичко в приложението.  

Интервю на Магдалена Гигова

Оператор Калоян Бакалов

Монтаж Антон Тончев

 

 

Сподели