Туристи мрат като мухи по родното море, най-страшно е било през…

Средно над 40 на година са удавянията по българското Черноморие. Това сочи статистика на МВР за последните десет лета, пише „Флагман“.

Общо 415 са случаите на удавяния за периода 2013 – 2022 г. Данните са от отговор на вътрешния министър Калин Стоянов по реда на парламентарния контрол след запитване на депутата от ПП-ДБ Иван Белчев.

Числата варират от 29 – през 2022 г., до 53 – през 2016 г. Прави впечатление, че удавянията намаляват през последните четири години, когато са паднали под 40.

Ето я и конкретната справка:

През последните четири години има спад в броя на удавянията

Депутатът Белчев правел „проучване, свързано с безопасността на плажовете на българското Черноморие и взаимовръзката между наличието на спасителни постове и броя удавяния“. Затова и той е поискал по-конкретни данни – за плажните ивици, където са нещастните случаи, и наличието или отсъствието на спасителен пост там.

Министър Стоянов обаче е отговорил така: „Може да се предположи, че мястото, на което са открити труповете, е различно от мястото на удавяне на лицата, поради което не е възможно да Ви бъдат предоставени коректни статистически данни по плажове и наличие или отсъствие на спасителен пост на съответния плаж.“

Сподели