Сан Хосе праща звезден защитник в Питсбърг

Носителят на приза „Джеймс Норис“ за най-добър защитник на сезона в НХЛ – Ерик Карлсон, премина от от Сан Хосе в Питсбърг, съобщиха от двата клуба.

Отборът на Монреал също участва в тристранната сделка. Питсбърг също получи Рем Питлик от Монреал и Дилън Хамалюк от Сан Хосе. Нападателят Микаел Гранлунд и защитникът Ян Рута преминаха в Шаркс от „пингвините“, както и нападателят Майк Хофман от Монреал. Канейдиънс получиха защитника Джеф Петри, вратаря Кейси ДеСмит и нападателя Нейтън Легар от Питсбърг.

Договорът на Карлсон със Сан Хосе е до края на сезон 2026/2027. Шведският защитник получава средно по 11,5 милиона долара на година.

33-годишният хокеист беше избран под номер 15 от Отава в Драфта на НХЛ през 2008 година и игра за канадския отбор до 2018-а, след което стана играч на Сан Хосе. През миналия сезон Карлсон отбеляза 101 точки (25 гола и 76 асистенции) и стана най-резултатният защитник в редовния сезон. Шведът получи трофея „Джеймс Норис“, който се присъжда на най-добрия защитник в края на редовния сезон.

С националния отбор на Швеция Карлсон е сребърен медалист от Олимпиадата в Сочи 2014 и бронзов медалист от Световното първенство през 2010 година.

Сподели