Гран При на Великобритания: Баная води, а над пистата вече вали леко (следете на живо)

След петседмичната лятна пауза сезонът в MotoGP се възобновява с надпреварата за Гран При на Великобритания. От полпозишъна на „Силвърстоун“ днес стартира заемащият второто място в генералното класиране в кралския клас Марко Бедзеки (VR46 Дукати).

Старт на състезанието – Милър се изстреля перфектно от втората позиция на стартовата решетка и поведе пред Бедзеки и Баная след първите метри. По-назад Мартин излетя от пистата на първия завой и потъна до предпоследното място в класирането. 

1/20 – В спирането за шикана „Вейл“ Баная изпревари Бедзеки в битката за второто място зад лидера Милър. 

2/20 – Бедзеки не се забави много и контраатакува световния шампион завой №6, но само за три завоя Баная не само изпревари Бедзеки с перфектно ускорение на старата старт-финална права, а и Милър, който бе изпреварен на изхода от „Копс“. До края на обиколката австралийският пилот на КТМ бе изпреварен и от Бедзеки, като атаката дойде в завоя „Стоу“. 

3/20 – Пропадането на Милър продължи и австралиецът бе изпреварен от Алекс Маркес преди „Копс“, след което Винялес също пробва маневра, след която и той и Милър минаха през зоната за сигурност. След тези екскурзии Винялес се върна на трасето на седмото място, а Милър на едва 14-то. 

5/20 – Алейш Еспаргаро излезе на третото място след една перфектна маневра срещу Алекс Маркес в спирането за третия завой. Пилотът на Грезини Дукати практически нямаше как да контрира атаката на представителя на Априлия. 

По-късно в обиколката Бедзеки допусна лека неточност в спирането за „Стоу“, която позволи на Баная да се откъсне леко в битката за победата. Алекс Маркес пък напусна състезанието заради повреда в трансмисията на своя мотор. 

6/20 – За втора поредна обиколка Бедзеки обърка спирането за „Стоу“, но този път италианецът не успя да хване мотора си и напусна състезанието малко след като отново беше догонил Баная. 

10/20 – Няколко обиколки след своя съотборник Винялес също направи изпреварване на завой №3. Жертва на испанеца в битката за третото място зад Баная и Алейш Еспаргаро стана Биндър. 

Отпред в средата на дистанцията двамата водачи бяха като залепени един за друг, а Винялес се движеше на 1.3 секунди зад тях. 

11/20 – Стартиралият 16-ти Оливейра се изкачи на петата позиция с едно великолепно изпреварване срещу Зарко в острия завой №4. 

12/20 – За втора поредна обиколка Зарко трябваше да се отбранява в завои №3, №4 и №5, но този път той се справи перфектно с набезите на Марини и запази шестата си позиция. 

13/20 – Над части от „Силвърстоун“ започна да прикапва, но за сега валежът беше твърде слаб, за да се наложи спиране в бокса за смяна на мотора. Все пак рейс контролът разреши смените на моторите. Заради това преваляване двамата водачи намалиха леко темпото си, което позволи на Винялес и Биндър бързо да ги застигнат. 

14/20 – Винялес атакува съотборника си Алейш Еспаргаро в спора за второто място в завои №3 и №4, но по-опитният пилот на Априлия запази позицията си. Този двубой между съотборниците позволи на Баная да се откъсне на половин секунда. 

Все пак Винялес изпревари Алейш Еспаргаро в „Копс“, но в края на обиколката двамата объркаха спирането за „Стоу“, което позволи на Биндър да ги изпревари. След тези неточности Еспаргаро отново мина пред Винялес. 

Снимки: Gettyimages

Сподели