Бедзеки спечели полпозишъна и падна тежко на наводнената „Силвърстоун“

Марко Бедзеки спечели своя втори пореден полпозишън в MotoGP, след като спечели квалификацията за Гран При на Великобритания. 

На наводнената „Силвърстоун“ пилотът на VR46 Дукати успя да постигне 2:15.359, след което направи едно тежко падане в спирането за шикана „Вейл“ в самия края на квалификацията. За щастие падането беше тежко за машината на италианеца, но не и за самия пилот. 

Въпреки тези си катастрофа Бедзеки спечели сесията за място с аванс от 0.270 секунди пред Джак Милър (КТМ). Трети на стартовата решетка в спринта по-късно днес и в основното състезание утре ще застане Алекс Маркес (Грезини Дукати), който също като Бедзеки имаше едно падане в хода на квалификацията.

Испанецът обаче успя да се върна на пистата с втория си мотор и да запише времето, което го класира на третото място. Същият шанс нямаше световният шампион Франческо Баная (Дукати), който се озова на земята малко след средата на сесията.

Катастрофата на италианеца се случи на завой №6 и той физически не успя да се върне бързо до бокса, за да излезе обратно на пистата с втората си машина и да има време да започне нов летящ тур. Въпреки това италианецът ще потегли четвърти в двете състезания на „Силвърстоун“. До него на втората редица ще застанат Аугусто Фернандес (Tech3 ГАСГАС) и Лука Марини (VR46 Дукати), който също направи едно падане на първия завой, където беше катастрофата и на Маркес.

Третият ред ще си поделят Хорхе Мартин (Прамак Дукати), Маверик Винялес (Априлия) и Йоан Зарко (Прамак Дукати), а на четвъртия ще бъдат Брад Биндър (КТМ), Франко Морбидели (Ямаха) и Алейш Еспаргаро (Априлия). Морбидели и Фернандес бяха двамата пилоти, които се класираха за втората фаза на квалификацията, след като преминаха през нейните първи 15 минути.

В тях най-доброто време бе дадено от Морбидели, който обаче не успя да запише чист тур в Q2 заради множеството падания и жълти сектори и ще стартира 11-ти по-късно днес и утре. Първи извън битката за топ 12 остана Енеа Бастианини (Дукати), който беше с едва 0.077 секунди по-бавен от Фернандес в спора за последното място, даващо право на участие в Q2.

Италианецът ще раздели петата редица с Марк Маркес (Хонда) и завърналият се в MotoGP в началото на уикенда Пол Еспаргаро (Tech3 ГАСГАС). Шестият ред ще бъде за Мигел Оливейра (RNF Априлия), Икер Лекуона (LCR Хонда) и Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), а седмия ще си поделят Жоан Мир (Хонда), Раул Фернандес (RNF Априлия) и Такааки Накагами (LCR Хонда). Самотен на осмата редица ще бъде вторият пилот на Ямаха Фабио Куартараро, който не направи нито една чиста обиколка в хода на квалификацията и бе с над 7 секунди по-бавен от съотборника си Морбидели в края на Q1.

Спринтовото състезание за Гран При на Великобритания, което се очаква да бъде в сходни условия като тези, които посрещнаха пилотите за квалификацията, е предвидено за 17:00 часа българско време по-късно днес. То ще бъде с продължителност от 10 обиколки.

Снимки: Imago

Сподели