Politico: САЩ ще изпратят смъртоносната сила в Украйна в началото на септември

Американските танкове Abrams ще достигнат Украйна в началото на есента на 2023 г. За това пише Politico, цитирайки шестима анонимни американски служители, които са запознати с американския план.

Съобщава се, че през август Щатите ще прехвърлят няколко танка Abrams в Германия за ремонт. След като приключи подготовката на оборудването, първата партида веднага ще отиде в Украйна, пише Фокус.

Според журналисти САЩ изпращат по-стари модели на M1A1 вместо по-модерната версия на A2. За да получи Украйна нови модели, ще отнеме цяла година.

Изданието пише, че администрацията на Байдън иска да прехвърли повече оръжия на Украйна възможно най-скоро, за да могат да бъдат използвани по време на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна. Освен това, в допълнение към прехвърлянето на танкове, САЩ искат да започнат да обучават украински пилоти на изтребители F-16 до края на годината.

В материала се казва, че американските танкове ще станат ново смъртоносно оръжие в арсенала на въоръжените сили на Украйна. Съобщава се, че първоначалната партида ще се състои от 6-8 танка. Общо САЩ планират да изпратят 31 танка.

Един от официалните лица, с които разговаряха журналистите, каза, че танковете могат да пристигнат в Украйна още през август, но времевата рамка може да е твърде оптимистична. Вярно е, че най-чувствителните технологии ще бъдат премахнати от танковете, включително в някои случаи секретна броня от обеднен уран.

„Въпреки че през последните дни украинските войски постигнаха известен напредък в едно от направленията на настъпление, те са подложени на тежък артилерийски и въздушен огън, бавно напредвайки през плътни минни полета и вражески окопи“, отбелязват журналистите.

Освен това източниците казаха, че САЩ и съюзниците работят за изграждането на инфраструктура за ремонт на танкове Abrams в Европа.

Ръководителят на украинското външно министерство Дмитрий Кулеба в края на юни съобщи, че Abrams ще пристигнат за нови контранастъпления на въоръжените сили на Украйна. Според него контранастъплението на въоръжените сили на Украйна не трябва да се разглежда като „последно и решаващо“. Що се отнася до доставките на западно оръжие за Украйна, трябва да се има предвид, че войната е такова нещо, при което си струва да се „мисли две-три стъпки напред“.

Превод
 

Сподели