Пилотите отхвърлили промени по „Червената вода“

Джордж Ръсел е един от директорите на Асоциацията на пилотите във Формула 1 (GPDA) и като такъв има задачата да защитава интересите на състезателите по различни въпроси. Една от водещите теми, които са били дискутирани през последните седмици е била свързана с безопасността на белгийската писта „Спа“.

В началото на месеца трасето в Ардените, където този уикенд ще се проведе Гран При на Белгия, взе своята поредна жертва в лицето на младия нидерландски пилот Дилано ван ‘т Хоф. Той загина след инцидент на правата „Кемъл“ по време на състезание на Формула ръджънъл Европа (FRECA).

След случилото се с Ван ‘т Хоф имаше призиви за промени по пистата „Спа“, най-вече в участъка около „Червената вода“. Самите пилотите обаче са стигнали до заключението, че самата комбинация не се нуждае от промени, тъй като през последните години зоните за сигурността около нея са били разширени.

„Говорихме по тази тема и стигнахме до заключението, че според нас няма нужда от промени. Очевидно те разшириха зоните за сигурност около тези завои, което е най-важното.

„Към момента ние сме в непрестанна комуникация с ФИА след смъртта на Дилано. Има два основни въпроса след случилото се. Първият е дали „Спа“ е достатъчно сигурна, а вторият е свързан с условията. Факт е, че моторспортът винаги ще бъде опасен при тези скорости.

„Ако трябва да подредим пистите по степен на риск сигурно „Спа“ ще е на една от водещите позиции, заедно с Джеда, Монако и „Сузука“. Не трябва да забравяме и времето, понякога нямаме никаква видимост.

„За да ви го опиша по-лесно – представете си, че карате по магистралата в проливен дъжд и сте изключили чистачките си. Точно това е усещането, което имаме ние в кокпита, а за това няма бързи решения. Лично за мен „Спа“ е безопасна, ние просто трябва да намерим решение за видимостта когато вали“, заяви Ръсел пред медиите по-рано днес.

Едно от решенията за проблема с видимостта при мокри условия е добавянето на калници. Първите тестове на тези нови устройства бяха направени с тима на Мерцедес на „Силвърстоун“ по-рано този месец, но според непотвърдени информации резултатите от изпитанията са били незадоволителни.

Снимки: Imago

Сподели