Ямаха потвърди Кръчлоу за „Мотеги“

Отборът на Ямаха е единственият, който все още не се е възползвал от правото си на допълнителен състезател от началото на сезон 2023 в MotoGP. В началото на тази седмица японският екип потвърди, че това ще се промени за домашния му старт – Гран При на Япония в началото на октомври.

На „Мотеги“ цветовете на Ямаха освен титулярите Фабио Куартараро и Франко Морбидели ще защитава още и тестовият пилот на марката от Ивата Кал Кръчлоу. За него това ще бъде първо участие с „уайлд кард“ откакто той стана тестер на Ямаха в началото на 2021 година.

Въпреки че не е участвал с „уайлд кард“ Кръчлоу има записани десет старта в последните два сезона, но като резерва. През 2021 година той на два пъти замени Маверик Винялес в заводския отбор след уволнението на испанеца, а преди това той бе на мястото на контузения Морбидели в екипа на Петронас Ямаха.

През миналия сезон Кръчлоу участва в последните шест кръга за годината в тима на РНФ Ямаха, където той зае мястото на Андреа Довициозо. Италианецът не довърши сезона, след като реши да прекрати кариерата си след домашната си Гран При на Сан Марино в средата на септември.

От началото на година всички съперници на Ямаха са се възползвали поне веднъж от правото си на състезател с „уайлд кард“. Единствено тимът на Априлия стори това два пъти, тъй като Лоренцо Савадори стартира в Италия и Нидерландия като допълнителен пилот. Според настоящите правила в MotoGP всички производители имат правото на три частия на пилот с „уайлд кард“ в рамките на даден сезон.

Снимки: MotoGP

Сподели