Експерти: Сега не е моментът за покупка на инвестиционно жилище, защото…

Има спад в обема на покупко-продажбите на имоти в продължение на четири тримесечия, и то немалък, но е рано да се говори за рецесия. Охлаждането можем да го асоциираме с повече несигурност в купувачите, които са в малко по-ниския сегмент. Това каза Росен Григоров – инвестиционен брокер от First Estates, член на CFA institute, RICS, пред Радио „Фокус“.  

Той обясни причините за лекото забавяне при новото строителство, броя на реализираните сделки и ръста на цените. „Условно, ако средните цени на тристаен апартамент в София са около 200 000 евро, тези, които имат бюджет до 120-150 хиляди евро, са клиентите, които се отдръпват от пазара, те са малко по-несигурни и предпочитат да изчакат“, поясни брокерът.  

Няколко са важните индикатори за пазара на имоти в България – брой на сделките, обем на ново строителство, брой и обем на нови разрешителни за строеж, цени, обем на спестявания на гражданите. „Нашият пазар се отличава с това, че не е прозрачен, така че каквото виждаме в статистиката, не е пълната картина. Той се движи с година-две след развитите икономики.

Активните потребители на този пазар веднага ще се съгласят с това, че е рано да се говори за сериозен спад на пазара, още повече че цените са стабилни. Има охлаждане, но имотите продължават да бъдат предпочитана покупка като актив за инвестиция“, обясни  Григоров.  

Цените на имотите в София са с около 30-40% по-високи в сравнение с Варна и Пловдив. Степента на завършеност на имота и локацията също са от съществено значение при формирането на цените, отбеляза експертът. 

Росен Григоров уточни, че към момента в България няма повишение на лихвените проценти, а от началото на годината дори се наблюдава лек спад. Поради тази причина инвестирането в имоти остава добър вариант за влагане на парите. Инвестицията в имот обаче е много индивидуално решение и зависи от хоризонта на инвеститора, от очакванията му, от начина на финансиране на инвестицията, допълни гостът.

„Доходността идва в две форми. Едната е годишна доходност от наем, а другата е разлика в покупната цена. Ако купим апартамент тази година и средно на година реализираме по 5% доходност от наемите, това прави 15%.

Ако цената за три години се е покачила примерно с 20%, ние за тези три години ще реализираме 35% брутна доходност. Средно смятам, че около 10% съвкупност е добра доходност“, изчисли експертът. 

По думите му не трябва да се купува имот на всяка цена. Според него настоящият момент не е подходящ за покупка на имот с инвестиционна цел.

„В момента има всякакви рискове, най-малкото имаме политическа несигурност. Иначе икономиката смятам, че се развива добре.

Добре е да се изчака и готовността на България за влизане в еврозоната, защото в този момент вече ще имаме малко повече яснота какви ще бъдат и финансовите условия по кредитирането. В момента това е една от несигурностите – как условията по един кредит ще се трансформират, когато вече сме в еврозоната“, обясни той.  

Данните на „Евростат“ за цените на имотите в Западна Европа показват спад, отбеляза Григоров. За последното тримесечие в скандинавските държави и в Германия той е с 5%. В същото време в близките до България пазари – в Хърватия например, обаче се наблюдава ръст от около 15%. 

Кредитният консултант Георги Канайков от CreditLand отбеляза, че в последните месеци се наблюдава слабо повишение на лихвите по кредитите за нови клиенти, но при текущите кредити нивата се запазват.  

Съветът на специалиста е вноските по обслужване на жилищен кредит да не са повече от 40% от нетния месечен доход на домакинството. „Човек трябва да има във всеки един момент ликвиден буфер – разбирайте бели пари за черни дни, в размер на поне 6 месечни разхода на домакинството“, посъветва Канайков. 

Той посочи, че банките предлагат опции застраховка „Живот“, като при някои тя е задължителна, при други – опционална. Тя би могла да бъде от полза в случай на здравословни проблеми, временна загуба на работоспособност и затруднения с изплащане на кредита. Предоговаряне с банката също е опция, добави Георги Канайков.

„Банката е партньор, с партньор се води диалог, когато си в затруднение. Тя също има изгода от това“, допълни експертът.

Сподели