Луксът ги гали: Баровци броят по 5000 евро на квадрат за уникални имоти в България

Цените на жилищата в София са в много широк диапазон, каза за “Труд news” Евгени Василев, шеф на компания за недвижими имоти.

В идеалния център на София предлагат и имоти с цени от 3000 евро до 5000 евро на квадратен метър, допълни той. Става въпрос за имоти, които рядко излизат на пазара, обикновено се намират на много специфични места в центъра на София, възможно е да имат и историческа стойност.

Но има квартали, в които човек може да купи имот за 1100-1200 евро на квадратен метър. Средната цена за имот в София е между 1600 евро и 1800 евро на кв. метър, каза Евгени Василев.

По-бюджетните квартали са в западната част на София – “Люлин”, “Обеля”, донякъде и “Надежда”. Кварталите “Сухата река” и “Хаджи Димитър” вече са с по-високи цени на жилищата, но въпреки това остават достъпни.

По-скъпите райони са традиционно южните и центърът на София. Във високия ценови клас влизат районите Център, “Изток”, “Лозенец”, “Манастирски ливади – Запад”, “Бояна”, “Драгалевци”, донякъде “Младост”, които стават все по-предпочитани в последните години. В квартали като “Овча купел” и “Дружба” цените на жилищата са близки до средните за София.

Търсенето е ориентирано към по-големи имоти с цел живеене. Купувачите най-често търсят тристайни апартаменти с площ от 90 до 100-120 квадратни метра. Цените на такива апартаменти започват от 130 хил. евро. В зависимост от местоположението на жилището и в какво състояние се продава има случаи, при които цените достигат 300-400 хил. евро.

Има голям интерес и към къщи в непосредствена близост до София и южните квартали, на максимално разстояние от 20-30 км от центъра на града. Предпочитани места са Елин Пелин, Лозен, Герман, южната част а София, където търсят къщи или апартаменти с двор. Тенденцията за това започна по време на пандемията и наложената работа от вкъщи, но продължава и в момента.

Имотите “на зелено” са предпочитани от хората, които търсят малко по-евтино жилище и са готови да изчакат 1-2 години до окончателното построяване на сградата. Предимството при покупка “на зелено” е, че не е нужно цялата сума да се плаща наведнъж. Средната разлика между цените на завършени апартаменти и такива “на зелено” достига до 20% в някои квартали.

Последният етаж става най-скъп

Традиционно най-търсени са апартаментите на средните етажи в кооперациите с южно изложение. Но през последните години настъпиха промени на пазара.

Качеството на строителството се подобри и хората проявяват интерес да купуват имоти на последния етаж, където има повече въздух и хубави гледки, каза Евгени Василев, шеф на компания за недвижими имоти.

Преди клиентите се притесняваха дали сградите са изпълнени качествено и дали няма да има неприятности на последния етаж като течове. Но в момента проектите са много по-качествени.

Инвеститорите и строителите изпълняват гаранционните си задължения, работят с по-качествени материали на покривите и покривните етажи и затова и интересът към тях се засилва. Последният етаж се обособява като един от най-скъпите, каза Евгени Василев.

След пандемията се обособи и интересът към партерни апартаменти със собствен двор. Това беше немислимо преди 10 години. Но сега в голяма част от новите сгради има партерни апартаменти.

След засилването на инфлацията в началото на миналата година купувачите започнаха да търсят готови жилища, с които веднага да започнат да защитават парите си, отдавайки ги под наем.

Но постепенно тази тенденция се промени. Сега отново повечето хора предпочитат да купят апартамент на шпакловка и замазка, за да може да го завършат по свой начин и вкус.

Но ако на пазара се появи качествено завършен имот с модерно обзавеждане, което да привлича възможни наематели или дори и крайни клиенти, които да могат да го ползват веднага без услугите на майстори, има голям интерес от страна на купувачите.

Наемите нараснаха с 28%

Наемите на жилища в България са нараснали с 28,3% за периода от 2015 г. до края на месец май 2023 година, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. За този период от близо 7 години и половина наемите са нараснали в 26 страни членки на ЕС, а са намалели само в една.

Най-голям ръст на наемите има в Литва ( 67,4%), следвана от Унгария ( 63,4%), а на трето място е Словения с близо 59% повишение. Топ пет на страните с най-голям ръст на наемите са допълва от Естония ( 56,7%) и Ирландия ( 56,1%). Наемите са се понижили само в Гърция (-3,2%).

От 2015 г. до края на първото тримесечие на 2023 г. наемите в страните от ЕС са нараснали средно с 12,5%, а цените на жилищата – с 46,8%. За същия период цените са се повишили повече от наемите в 25 страни-членки на ЕС. Такава е и ситуацията в България. Докато повишението на наемите е с 27,6%, ръстът на цените на жилищата е с близо 78 на сто.
За периода от 2015 г. насам най-много са поскъпнали жилищата в Унгария, където ръстът на цените е над два пъти и половина ( 162,2%). На следващите места по ръст са Чехия ( 112,2%), Литва ( 107,2%), Португалия ( 98,6%), Естония ( 91,4%), Латвия ( 86,7%), Нидерландия ( 82,7%), Словения (81,7%) и Люксембург (81,5%).

Сподели